Barend Faddegon: ‘Een plek om te herdenken’

COEVORDEN/EMMEN

Het bestuur van Stichting Synagoge Coevorden wil intensiever gebruik gaan maken van de vroegere synagoge aan de Kerkstraat. Zo komen er tentoonstellingen in permanente en wisselende vorm.

Door Kristian Elders Dat zeggen de bestuursleden Barend Faddegon, Dirkje Mulder, Ben Kuiper en Henk Dijkema. Mulder en penningmeester Kuiper wonen in Coevorden en Dijkema is in Duitsland inwoner van het nabije Emlichheim. Secretaris Faddegon uit het Duitse Uelsen meldt dat het Joodse leven in Drenthe en het leven van mensen in onder meer heel Zuidoost-Drenthe straks worden belicht in de synagoge. Er komt een bezoekers- en herinneringscentrum. “Zodat er een plek is om te herdenken”, vertelt Faddegon. Aan de buitenzijde van de synagoge is een monument (zie foto) geplaatst. Dat monument laat zien dat met het wegvoeren van Joden uit de stad er een gat geslagen is in de Coevorder gemeenschap. Faddegon: “Een gat dat niet meer hersteld kan worden. Zo’n 25 procent van de middenstand in deze stad was Joods. Coevorden had in die tijd bijvoorbeeld een Joodse wethouder.” De Joodse Coevordenaren werden in de nacht van 2 op 3 oktober 1942 weggevoerd. Omdat het dit jaar 75 jaar geleden is worden in oktober veel activiteiten gehouden. De opening van de tentoonstelling in de synagoge over het Joodse leven in Coevorden is op 2 oktober. De herdenkingsbijeenkomst en de start van de expositie over het Joodse leven in Drenthe is dezelfde dag. Er worden die maandagmiddag Stolpersteine gelegd in Dalen ter nagedachtenis aan slachtoffers. “Je bent pas vergeten als je naam niet wordt genoemd”, zijn de veelzeggende woorden van Faddegon. In Coevorden en Dalen komen in totaal 136 Stolpersteine te liggen. Een steen kost 120 euro.

Emmen

In de Emmer synagoge worden op woensdag 4 oktober de weggevoerde Joden uit Emmen herdacht. Stichting Synagoge Coevorden werkt in oktober samen met onder meer Theater Hofpoort, het Stedelijk Museum Coevorden en de Coevorder kerken. Voor basisscholen in Drenthe komt er een lesbrief. “Naar aanleiding van die lesbrief kunnen scholen bij ons langskomen”, zegt Mulder. In de voormalige synagoge staat de komende tijd veel te gebeuren. Zo worden er vier kroonluchters geplaatst ter vervanging van de huidige lampen. Al met al wordt het onderkomen intensief opgeknapt en het bestuur mikt in de nieuwe situatie op 10.000 bezoekers per jaar. Zij kunnen onder meer lezingen meemaken in het karakteristieke gebouw. De voormalige synagoge gaat in oktober vijf dagen per week open voor bezoekers. Bij aanwas van voldoende vrijwilligers denkt het bestuur ook na oktober dat aantal dagen aan te kunnen houden. Prioriteit is om de sjoel (het vroegere gebedshuis, red.) in gereedheid te brengen voor de maand oktober. De muren worden gesausd en de permanente expositie wordt ingericht. Meer informatie over de voormalige synagoge staat op www.synagoge-coevorden.nl.

Auteur

Redactie