Burgemeesterscolumn: Festival

Emmen

Het was festivalweekend. Drie festivals bezoeken in twee dagen, en daar nog voor betaald krijgen. Zwaar baantje.

Vrijdag begin ik in de gemeente waar ik bijna tien jaar burgemeester was. In Papenvoort is het Pleegzorgfestival. Op het terrein van jeugdzorginstelling Yorneo komen ouders bij elkaar die voor pleegkinderen zorgen. Het is een van de meest voorkomende soorten van jeugdzorg. Het kan voor kortere tijd, bijvoorbeeld een weekend. Maar het komt ook voor dat kinderen jarenlang bij dezelfde pleegouders verblijven. Ik mag het festival wat aan elkaar praten. Jaren was ik bestuurslid van Yorneo; bovendien heb ik enige ervaring als pleegouder. Het is een leuk festival waar heel wat te zien en te horen valt. En net als op ieder ander festival is het ook weer leuk bijpraten met veel bekenden. Aan het begin van de avond ga ik naar een heel ander festival. Een dorp verderop, Grolloo, staat in het teken van de blues. Ik ben uitgenodigd om de tweede editie van het Holland Blues Festival bij te wonen. Vorig jaar mocht ik de eerste editie bijwonen als burgemeester. In de aanloop had ik veel samengewerkt met organisator Johan Derksen. Hij is in Drenthe een veel aangenamer mens dan je zou verwachten als je op tv-beelden afgaat. Het werd een daverend succes. Nu kom ik amper het terrein op. Al vanaf de parkeerplaats is het een weerzien van oude bekenden. “HoestinEmmen,” is de meest gestelde logische vraag. Op het terrein geniet ik natuurlijk van de lekkere muziek. Maar misschien geniet ik nog wel meer van de mensen om mij heen. Iedereen heeft het prima naar de zin met een muziekje, biertje en babbeltje. Dit is ‘the blues’. Een dag later loop ik op een nog groter festival rond: Retropop. Het toeval wil dat we tijdelijk precies tegenover het festivalterrein wonen. In de afgelopen anderhalve week hebben we live gezien wat er bij komt kijken om een muziekfeestje van 12 uur te organiseren. Er wordt een compleet tentendorp opgericht met twee enorme podia. Een dag van tevoren krijg ik een rondleiding over het terrein. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie. Opvallend is dit jaar de extra aandacht voor de veiligheid. Ook ik denk dat aanslagen en dergelijke vooral elders plaatsvinden. Maar ook ik ben van mening dat je nooit moet uitsluiten dat zoiets ook wel eens dichterbij kan gebeuren. De volgende dag maak ik met echtgenote het muziekspektakel live mee. We genieten minstens zoveel als de vele bezoekers. Het weer is fantastisch, de sfeer is goed, de muziek retrolekker en overal is voldoende eten en drinken. Samen hebben we veel plezier bij Pé en Rinus, onze muziekhelden vanaf de studietijd (ik heb wel zin in sjans mit zo’n lekkere spoanse mokkel, moar ik heb gain schien van kaans mit mien witte dikke pokkel”). Op ons terras aan de Costa del Sandur horen we de laatste noten. Het vuurwerk zorgt voor een prachtige finale van een schitterend festivalweekend. Da’s nou Drenthe. Da’s nou Emmen. Burgemeester Eric van Oosterhout

Auteur

Redactie