Column Coevorden Verbindt: Ohne Grenzen

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is het de beurt aan wethouder Joop Brink.

In mijn vrije tijd mag ik graag een stuk fietsen. Het is niet zo dat ik als een soort Tom Dumoulin over de fietspaden in de gemeente vlieg, maar gewoon lekker bewegen en van de omgeving genieten: daar houd ik wel van. Vorige week deed ik daarom ook een dag mee aan Fietsen Ohne Grenzen. De tocht was weer tot in de puntjes verzorgd. Van start tot finish; overal is aan gedacht. Ik sprak ook een aantal vrijwilligers. Na weken van voorbereiding zijn ze tijdens de driedaagse van vijf uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds in touw om alles soepel te laten verlopen. Ze zijn tevreden over hoe het verloopt, maar ook teleurgesteld omdat het vinden van sponsoren lastig blijft. Zelfs bij de ondernemers in de Coevorder binnenstad, waar de terrassen vorige week overvol zaten met deelnemers van de tocht, krijgen ze geen gehoor. De stichting overweegt daarom zelfs om een andere startlocatie te zoeken dan het centrum van Coevorden. Zonde, als je het mij vraagt! Want ik vind Fietsen Ohne Grenzen een heel mooie fietstocht. En dat komt niet alleen door wat we onderweg zien en de gezelligheid eromheen, maar zeker ook door de manier waarop het wordt georganiseerd. Alles wordt gedaan door een groep enthousiaste vrijwilligers, die zowel uit Nederland als Duitsland komt. Met recht een grensoverschrijdende samenwerking! Ze laten zien dat je, als je iets moois wilt organiseren, niet alleen binnen je eigen bekende grenzen hoeft te kijken. Een metafoor die wat mij betreft voor meer dingen opgaat, bijvoorbeeld voor het steunen van een evenement dat je niet zelf hebt georganiseerd, maar wel de vruchten van plukt. Maar het is breder als je jouw plan deelt met anderen en de samenwerking aangaat, dan kom je vaak tot een nog mooier resultaat! Misschien heeft de ander frisse ideeën, nuttige ervaring, een interessant netwerk of kennis die je zelf nog niet had. Als gemeente proberen we ook op allerlei vlakken over onze grenzen heen te kijken en nieuwe dingen te proberen. Als ik naar mijn eigen portefeuille kijk, kan ik al een heel rijtje opnoemen. Onze jeugdhulpverleners werken samen met huisartsen om kinderen en jongeren met problemen nog sneller te helpen, onze klantmanagers van Actief voor Werk bezoeken samen met maatschappelijk werkers van Maatschappelijk Welzijn Coevorden klanten om nog beter in te kunnen schatten wat er speelt en consulenten schuldhulpverlening proberen samen met woningbouwcorporaties - met succes - om gedwongen huisuitzettingen te voorkomen. Soms zijn grenzen heel nuttig en goed, maar soms laten we ons te veel leiden door grenzen die we onszelf opleggen. Daardoor beperken we onszelf, onze creativiteit en mogelijkheden om te innoveren en interessante samenwerkingen aan te gaan. Wat mij betreft is Fietsen Ohne Grenzen naast een hele mooie fietstocht ook een mooie les: kijk over de grenzen om je heen, dan bereik je nog veel meer! Wethouder Joop Brink

Auteur

Redactie