Yvonne Brill: ‘Mijn inspiratie ligt op straat’

AALDEN/DALEN

Marc en Maaike en de gestolen hond. Dat boek van Yvonne Brill uit Aalden wordt op woensdag 21 juni uitgedeeld aan kinderen van basisscholen in de gemeente Coevorden.

Door Kristian Elders Het boek met tekst en illustraties is voor jonge schooljeugd die in groep 4 zit of bij kleinere scholen de combinatieklas van groep 4 en 5. De feestelijke overhandiging van Marc en Maaike en de gestolen hond is op de genoemde dag bij obs Burgemeester Wessels Boer - ook wel bekend als de BWB-school - in Dalen. Groep 4 van die school staat dan in the picture en tegelijkertijd krijgen alle 1500 leerlingen in de gemeente hetzelfde presentje. Ter ere van de aanstaande 75e verjaardag van Brill is het boek een cadeau voor Kunst en Cultuur Drenthe. De 74-jarige geboren Amsterdamse Brill wil met het genoemde boek kinderen stimuleren om meer te lezen en te schrijven. Zij wil haar steentje bijdragen in de strijd tegen laaggeletterdheid. “Marc en Maaike en de gestolen hond ligt bij de drukker en is ruim op tijd klaar”, vertelt Brill tijdens een gesprek in haar rustieke woonplaats. “De Nederlandse taal zakt behoorlijk weg door onder meer het gebruik van vreemde talen op social media. Als kinderen eenmaal de smaak te pakken hebben van het lezen en schrijven kan dit een schuilplaats zijn voor de rest van hun leven.”

Clowntje Anders

Brill is dus schrijfster en illustrator en heeft op haar beurt al een heel leven achter de rug. Zo woonde zij jarenlang op aangename wijze in Spanje. Samen met haar echtgenoot Koos Kuizenga, die vier jaar geleden overleed. Brill debuteerde ooit met haar boekenserie Clowntje Anders. “Die boeken gaan over een meisje. Zij wilde clown worden en dat was destijds uniek.” Brill hield een ‘tik’ over van clowns, die tot op de dag van vandaag terugkomen in onder meer haar teken- en schilderwerk. Meer algemeen probeert zij met haar werk de mensen iets fijns mee te geven in het leven. De genoemde serie Bianca heeft een speciaal plekje veroverd in het hart van Brill, die thans is aangesloten bij de Kunstenaarskring Zweeloo. “Bianca in zwaar weer: dat is de naam van deel 62. De serie gaat over zes vriendinnen. De magie van de boeken is een hechte vriendschap en de enorme liefde voor Drenthe. Dat proef je. Waar ze ook zijn met hun paarden: Drenthe blijft altijd een bestemming.” De oud-journaliste van onder meer de vroegere Drentse Courant bivakkeerde zeker niet alleen in Spanje, maar woonde ook in Haarlem, Heemstede, Assen, Oosterhesselen en Emmen. “Dit is mijn derde huis hier in Aalden.” Het overlijden van Koos kwam hard aan bij Brill, die haar maatje verloor. “Ik schreef en tekende, maar Koos deed de rest. Ik viel in een diepe put, maar met vallen en opstaan klom ik weer op het paard en nu zit ik hier.”

Gelukkig

Haar werkzaamheden zijn langzaam maar zeker veranderd in bezigheidstherapie. Brill noemt het haar hobby. “Het is mooi om te horen dat mensen gelukkig worden van mijn boeken.” Een auto en rijbewijs heeft Brill overigens niet. Zij noemt zichzelf een technisch rampenfonds. “Ooit kreeg ik twee lessen in een DAF, maar tijdens de eerste les hoorde ik al ‘dat ik ook op de weg moest letten’. Ik zie dingen die andere mensen niet zien. Dat is ook inspiratie voor mijn werk. Laten we zeggen dat ik er een speciaal neusje voor heb. Mijn inspiratie ligt op straat.”

Auteur

Redactie