Nieuw opklapatelier in hartje Coevorden

COEVORDEN

Stripmaker Herman Roozen gaat iets nieuws doen aan het Coevorder marktplein. Hij heeft er in juli en augustus een opklapatelier. “Dat woord was nog niet te vinden via Google.”

Door Kristian Elders De 50-jarige Coevordenaar noemt het onderkomen dus een opklapatelier. Precieze locatie is het pand waar voorheen Clair Fashion was te vinden. Tussen Wolters Juweliers en Café SanderS. “Ik ga twee maanden lang tekenen met de deuren open”, vertelt Roozen, die normaliter een thuiswerker is. Er komen gasttekenaars langs (onder anderen zoon Lance, red.), bezoekers kunnen bordspellen doen en er staat straks een platenspeler klaar voor gebruik. In zijn tijdelijke opklapatelier tekent Roozen bijvoorbeeld naar aanleiding van wat er gebeurt op de markt. “Of ik maak een strip over iets uit de krant.” De resultaten zijn te zien in het opklapatelier. De fulltime stripmaker vindt het leuk om verhalen te verzinnen en te vertellen op laagdrempelige wijze. “Ik heb verder niemand nodig en heb alles in eigen hand. Ik houd van het beeldende aspect: het visueel maken van verhalen. Het is leuk om iets te maken waar anderen om moeten lachen.”

Eigen bedrijf

Roozen komt oorspronkelijk uit Toldijk. Dat is een dorp in de Gelderse Achterhoek. Hij tekende al als kleine jongen, was werkzaam in de ICT en startte vijftien jaar geleden zijn eigen bedrijf: ‘Herman Roozen tekst en tekeningen’. “Ik richt me volledig op striptekenen sinds 2003. Ongeveer tien jaar terug had ik een jaar lang een dagstrip in het Algemeen Dagblad. Dat was zeker een hoogtepunt.” De oud-Assenaar woont nu vier jaar in de Vestingstad, is getrouwd en heeft drie kinderen. “Het is interessant om in Coevorden te wandelen. Dat vind ik ook echt mooi om te doen. Ik wandel hier vaak om inspiratie op te doen.” Het opklapatelier herbergt in de zomer onder meer een tafel met stoelen en er klinkt muziek uit in elk geval de jaren zeventig en tachtig. “Uit de tijd dat ik nog iets jonger was”, vertelt Roozen lachend.

Daniël Lohues

“Ik vind het prettig om in deze sfeer te werken. De sfeer van vakantie en dat je vroeger bij je oma ging logeren.” Het nieuwste album ‘Moi’ van Daniël Lohues komt hoe dan ook te liggen in het pand aan de Markt. Speciaal van een handtekening voorzien voor het opklapatelier. Een verdienmodel heeft Roozen niet voor het opklapatelier. “Ik wil graag dat er iets te doen is op het marktplein, want lege panden vind ik niet om aan te zien. Ik hoop te bereiken dat er een goede sfeer hangt door het atelier. Niemand weet zeker of dit een succes wordt, maar iedereen die ik erover hoor is enthousiast. In het ergste geval komt er niemand binnen en verkoop ik niets, maar kan ik wél werken”, zegt Roozen met een knipoog. Het opklapatelier krijgt mogelijk in 2018 een vervolg, maar dan ook in de zomer. “Ik moet daar kunnen zitten met de deuren open en dat gaat niet in de winter. Laten we dus hopen op mooi weer. Ik mik op mensen die op het marktplein zitten. Denk bijvoorbeeld aan toeristen die de stad bezoeken. De mensen moeten bij mij naar binnen kunnen kijken.”

Open

Het atelier is tijdens de zomer open van maandag tot en met zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur. In elk geval tijdens de Historische Havendagen is het atelier ook op zondag (9 juli, red.) open. De opening van het opklapatelier wordt op zaterdag 1 juli verricht door de Coevordense Jeanette Croezen. Meer informatie staat online op www.facebook.com/opklapatelier.

Auteur

Redactie