Mariet Thalens: ‘Nu meedoen is straks meetellen’

EMMEN

Stichting Leergeld zet zich sinds dit jaar in voor kinderen die graag iets op cultureel gebied willen doen. Een goede zet van Leergeld Emmen, want de behoefte blijkt groot.

Door Vincent Trechsel Dat zegt althans Leergeld-bestuurslid Mariet Thalens. “Cultuur heeft veel waarden voor kinderen”, weet de Schoonebeekse. “Wanneer kinderen in aanraking komen met cultuur kan dat de schoolprestaties bevorderen. Samen muziek maken en samen dansen geven niet alleen plezier, maar is ook goed voor de ontwikkeling van het kind.” De Emmer afdeling van Stichting Leergeld maakt zich sinds 2006 sterk voor participatie en ontwikkeling van kinderen in de gemeente Emmen die zonder extra steun aan de zijlijn van de samenleving terecht dreigen te komen. Sociale uitsluiting is verschrikkelijk, meent Leergeld en wil dit dus voorkomen door kinderen en hun ouders de helpende hand te bieden. Dat kan met het betalen van schoolkosten zoals een schoolreisje of een computer, maar ook voor een Sinterklaascadeautje of een fiets, om samen met vriendjes en vriendinnetjes naar school te kunnen gaan.

Dansles

In samenwerking met Jeugd Sport Fonds behandelt Leergeld Emmen ook de sportaanvragen. De focus ligt op het sociale aspect, waardoor teamsporten als voetbal erg in trek zijn. Het samen doen is ook belangrijk bij de culturele activiteiten, die de stichting als tussenschakel van het Jeugd Cultuur Fonds begeleidt. Gezamenlijke gitaarlessen en danslessen zoals breakdance zijn populair, al zijn dat ook de lessen die Leergeld Emmen stimuleert. Thalens: “Piano- en vioollessen zijn behalve duurder ook op het individu gericht. Wij zien graag dat de kinderen samen iets ondernemen. Alle kinderen mogen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen.” Voor al die verschillende activiteiten zijn ook diverse geldpotjes beschikbaar. Waar nodig kan een kind dus in aanmerking komen voor danslessen, een seizoen voetballen en een werkweek op school. Om in aanmerking te komen voor de voorzieningen van Stichting Leergeld dienen ouders zich te melden. Leergeld Emmen – dat nauw samenwerkt met de Voedselbank, Humanitas en het Leger des Heils – put uit tien vrijwilligers die het gesprek met een gezin aan kunnen gaan.

650 kinderen

“Dat gebeurt altijd bij de mensen thuis”, vertelt Thalens. “Het is een voordeel dat wij achter de voordeur komen. Het is immers niet leuk om je inkomenssituatie vrij te geven. Dan is het fijn dat je in je eigen huis bent.” Vorig jaar maakten 377 gezinnen uit de gemeente Emmen gebruik van Stichting Leergeld. In totaal gaat het om 650 kinderen, een kleine afname ten opzichte van 2015. Meer informatie op: www.leergeld.nl.

Auteur

Redactie