De Brug in de kunst

KLAZIENAVEEN/EMMEN

Basisscholen in de gemeente Emmen nemen steeds vaker het initiatief om hun leerkrachten deskundig te maken in het geven van kunstlessen. Zo ook basisschool De Brug in Klazienaveen.

De basisschool vroeg de Emmer stichting De Kunstbeweging om een training te verzorgen tijdens het jaarlijkse teamuitje. Onder de naam ‘Art to Nature’ gingen ze aan de slag met kunstenares Marloes Overweg. “Iedereen reageerde enthousiast toen we vertelden dat deze workshop bij het werk hoort en ze dit volgende week meteen in de klas kunnen uitproberen”, aldus Overweg.

Workshops

De school begint binnenkort met het thema natuur, dus is er gekozen voor een buitenlocatie aan het Bargerveen. “Dat was perfect. Naast het theehuis stonden we meteen op het veen met de natuur bij de hand. We hebben twee workshops georganiseerd, voor onderbouw en bovenbouw.” Bij Art to Nature gingen de leerkrachten op pad om natuurlijk materiaal te verzamelen in hun rode emmers. Met deze materialen werden tekeningen neergelegd op de grond. Ook werd er een boomstam gedecoreerd en werd er een soort mandala van fluitenkruid en bladeren gemaakt.

Docenten

“Vooral het nabespreken was heel leerzaam. Een belangrijke opmerking die eruit kwam was dat we in het onderwijs vooral op goed of fout gefocust zijn als aan leerlingen gevraagd wordt wat ze aan het maken zijn. De docenten zijn erg enthousiast om kinderkunst vanaf nu anders te bekijken.” Herma Middeljans, interne cultuurcoördinator van de Brug, kwam bij De Kunstbeweging met de vraag om deze bijscholingsworkshop te organiseren. “Wij zijn erg tevreden met de ongedwongen en inspirerende workshop tijdens onze teamdag. De kunstenares heeft ons geïnspireerd om dieper na te denken over gevoelens bij het vormgeven van cultuuronderwijs en dit te ook te uiten.” De Kunstbeweging organiseert teamtrainingen op het gebied van alle kunstvakken. Scholen met interesse kunnen mailen naar info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie