Column Coevorden Verbindt: Doen is het nieuwe denken!

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Jan Zwiers aan de beurt.

Inmiddels mag ik alweer ruim drie jaar wethouder zijn in de gemeente Coevorden. Het is een voorrecht om deze verantwoordelijkheid te dragen. Wel een bijzondere stap: van een vaste baan zo onverwacht naar een onzekere bestuurlijke en politieke rol. Intensief in tijdsbeslag en omschakelen naar andere onderwerpen: een sprong in het diepe! Als wethouders werden we al vlot de 3 J’s genoemd. Zingen kunnen we overigens niet, maar samenwerken en elkaar aanvullen wél heel goed. Werken vanuit vertrouwen en vanuit samenwerking met mijn collega-collegeleden vind ik heel belangrijk. Ik ben dan ook heel blij dat we vanuit die basis werken. Het was ook een lastige tijd om in te stappen. We stonden voor een grote opgave, en dan niet alleen financieel gezien. Gelukkig is het gelukt om kansen te benutten en problemen op te lossen en is de tendens van onze financiële situatie inmiddels positief. We kijken met vertrouwen vooruit en we kunnen én willen verder werken aan een gemeente waarin het fijn wonen is. Dat doen we samen met onze inwoners. Veel goede ideeën komen namelijk natuurlijk niet vanachter het bureau op het gemeentehuis, maar ontstaan in onze eigen omgeving. Aan de keukentafel, in de kroeg, tijdens de sport of met een goed glas tijdens een verjaardag. Dat we een samenleving hebben die barst van kennis en energie: dat is helder. Het is er, maar hoe krijg je alles op het juiste moment bij elkaar? Hoe krijgen we mooie ideeën uit het hoofd op papier en gerealiseerd? Dat lukt doordat mensen elkaar kennen en vinden. Dat lukt wanneer iemand ziet dat er mogelijkheden zijn in geld of in natura. Dat lukt vaker nog met elkaar, met andere partijen. Samen ben je meer. We namen gelukkig inmiddels afscheid van de veronderstelling dat je als gemeente geen onderscheid mag maken. Ik vind het frustrerend dat je geen maatwerk kunt leveren omdat je alleen maar situaties met elkaar vergelijkt. Ik kijk liever per situatie en gelukkig doen we dat steeds meer. We hebben steeds meer dorpsvisies. Daarin komt de eigenheid van bijvoorbeeld de dorpen goed aan bod. Er is soms veel verschil, en dat mag. Doen is het nieuwe denken! Dat hebben we nodig om de motivatie voor initiatieven en het uitvoeren van de dorpsagenda’s vast te houden. Samen met het dorp (eigenaar van de visie) en andere partijen kijken we waar we elkaar kunnen helpen om de plannen uit te werken en te realiseren. Die eigenheid, die dorpscultuur, die samenhang in de wijk en de leefbaarheid bepalen een belangrijk deel van ons plezier en geluk. ‘Op fietse deur de streek’ geniet ik van onze dorpen, de natuur en het verhaal van de stad Coevorden. Soms vragen mensen me of ik al ‘gewend ben’. Wat ze er precies mee bedoelen zeggen ze dan niet, maar ik kan het wel een beetje invullen. Mijn antwoord is dan altijd: Nee, ik ben nog niet ‘gewend’, maar dat is ook niet de bedoeling. Want, zeg ik, er zal minder veranderen wanneer ik gewend raak aan de overheid van nu. De gemeente wil zich verder ontwikkelen om onze inwoners in de toekomst steeds beter te kunnen helpen. Anders denken, een beetje tegendraadsheid, nieuwe dingen proberen en fouten maken. Doen is het nieuwe denken! Wethouder Jan Zwiers

Auteur

Redactie