Doorloper met Jos van der A: ‘Ga uit van kansen’

ZWEELOO

Jos van der A is 64 jaar en woont - vlak bij sportpark ‘t Alterbarg - in Zweeloo. Hij is getrouwd met Corrie en eigenaar van Wijnbroeders.nl. Lees meer over hem in deze editie van de Doorloper.

Een relatie? “Ja, we zijn 38 jaar getrouwd. Ik kan wel stellen dat dit één van de grootste successen in mijn leven is.” Zweeloo is… “De huidige woonplaats van ons, maar binnenkort verhuizen we naar Emmen. We vertrekken dus en dat had ik niet verwacht, maar het kan soms verkeren. In Zweeloo hebben we 27 jaar gewoond. Het is een prachtig dorp met geweldige dorpsgenoten in een fraaie omgeving. In een dorp als Zweeloo kent men een sterke gemeenschapszin met een rijk verenigingsleven. Ik beheers me om hierover nog verder uit te weiden. Het bestaat vast niet, maar een Koninklijke Onderscheiding voor Zweeloo zou op zijn plaats zijn.” Als ik de baas van Zweeloo zou zijn... “Dan zou ik sommige straten voorzien van reflecterende huisnummers op paaltjes in de berm. Dit voor een betere vindbaarheid voor buitenstaanders in de duisternis.” Vroeger ging ik altijd stappen in.. “Ter Apel en in Emmen. Ik kan me nog goed herinneren dat we altijd naar Bar 44 in Ter Apel gingen, zo tussen mijn achttiende en mijn twintigste. Ik woonde toen in Nieuw-Weerdinge, net op de grens met Ter Apel. We zaten dan aan de bar op de donderdagavond en stopten pas op zondagavond. Uiteraard gingen we nog wel naar huis om te slapen. We hadden in die tijd een hechte vriendenclub. Daarna kwamen Play Time, Bon Vivant en Funny Castle in Emmen. In Play Time leerde ik mijn vrouw kennen. Terugkijkend waren dat natuurlijk gouden tijden.” Als mijn favoriete club Ajax wint, dan... “Heb ik een goede dag, al moet ik erbij zeggen dat ik er vroeger fanatieker in was dan nu. Ik kom uit een groot gezin met zes broers. Vijf daarvan waren echte Ajax fans en één broer was voor Feyenoord. Feyenoord dat kon dan nog, maar later waren er mensen in mijn omgeving die fan waren van PSV. Dat heb ik nooit begrepen, maar dat ik Ajax-fan ben van huis uit is wel duidelijk.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was.... “Dat was een meisje op de lagere school. Ik was wel verliefd, maar andersom was het volgens mij niet aan de orde. Enkele jaren terug hadden we een reünie van deze klas uit 1965. Ik had gehoopt om haar na 48 jaar weer te zien, maar helaas was ze er die dag niet.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb... “Ik heb best wel altijd veel plezier en er valt altijd veel te lachen. Als het nu over zeer uitbundig lachen gaat dan denk ik toch wel dat het was om de Groninger cabaretier Marcel Hensema.” En dat ik huilde ook... “Tranen van geluk kreeg ik bij de geboorte van onze kinderen. Dat was toch wel onbeschrijfelijk bijzonder. Tranen van verdriet had ik toen mijn moeder onverwachts overleed in 1970. Ze was nog maar 55 jaar oud. Een hardwerkende vrouw met dertien kinderen. In die periode begonnen mijn ouders het financieel net wat beter te krijgen.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb is... “Geen boek, maar wel de krant. Ik ben helemaal geen lezer. Een boek duurt me gewoon te lang, ik ben ook te onrustig om de tijd te nemen voor een boek, want ik moet altijd iets te doen hebben.” Dagelijks ben ik druk met... “Mijn online bedrijf Wijnbroeders. Zo rond half vijf ga ik me graag bezig houden met het eten koken. In eerdere jaren heb ik voor veel bouwbedrijven gewerkt: lange dagen en altijd als ik vroeg of meestal laat thuis kwam, dan was het eten klaar. Mijn vrouw werkt ook nog volop buitenshuis. De rollen zijn wat het koken betreft nu omgedraaid en dat is weer een mooie nieuwe situatie.” Wie ik zou willen nomineren voor een lintje? “Ik denk dan meteen aan Zweeloo en Aalden, maar dat heb ik al genoemd. Een bijzonder persoon is Einte Euving uit Meppen. Hij was tientallen jaren penningmeester van het zaterdagvoetbal in Zweeloo en is al vele jaren als penningmeester of anderszins betrokken bij de diverse verenigingen in het dorp. Het is een man die altijd voor iedereen klaar staat.” Wat ik vroeger wilde worden was... “Uitvoerder op een heel groot bouwproject. Dat is het niet geworden, want uiteindelijk kwam ik in het bouwmanagement bij diverse bedrijven. Ik heb jaren in het buitenland gewerkt en daarna in Nederland. Vier jaar geleden ben ik begonnen met het online verkopen van wijn via de webshop Wijnbroeders.nl.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is... “Ik noem een paar dingen die er echt uitspringen: mijn huwelijk, de kinderen, onze kleindochter, het wonen in Zweeloo en het werken in Irak en Afrika.” Levensmotto... “Ga uit van kansen, niet van bedreigingen.”

Meedoen

Meedoen aan deze rubriek Doorloper? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar de redactie: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie