Column Coevorden Verbindt: ’t Komp allemaol wel goed

Emmen

U leest hier wekelijks een column van een lid van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden. Deze week is wethouder Jeroen Huizing aan de beurt.

Ik ben een optimist. Die eigenschap heb je als Feyenoord-fan ook wel nodig. Toch moet ik bekennen dat er af en toe een momentje is dat ik het iets minder rooskleurig inzie. Wie mij er dan weer bovenop helpen? Daniël Lohues en Sinterklaas. Ik weet het: een opmerkelijke combinatie. Maar als het even moeilijk wordt, zegt Sinterklaas steevast: ‘Het komt allemaal wel goed’. Dezelfde zin die Lohues, in het Drents dan, gebruikt in het nummer 'As de liefde mar blef winnen'. En ze hebben gelijk. Op 4 mei was ik aanwezig bij twee overdrachten van oorlogsmonumenten van basisschoolleerlingen aan hun jongere schoolgenoten in mijn woonplaats Sleen. En 's avonds namens het gemeentebestuur bij de herdenking in Coevorden. Ook daar waren heel veel kinderen aanwezig. Het is mooi om zoveel betrokkenheid te zien bij juist de jeugd. Zeker in een tijd waarin respect voor elkaar en fatsoenlijk met een ander omgaan steeds minder de norm lijkt te zijn. Juist bij dat jaarlijkse moment waarop we stilstaan bij het verleden, laat onze toekomst zich van de beste kant zien. Wie wordt daar nou niet optimistisch van? Een groot compliment overigens ook voor de scholen, die in de aanloop naar de 4e mei zoveel aandacht aan het belang van vrijheid besteden. Diezelfde betrokkenheid van jongeren bij de samenleving zie ik ook bij de voetbalclub waar ik jeugdleider ben. Jongens uit de oudere jeugdteams zijn actief als trainer, leider of scheidsrechter. Ze begeleiden, motiveren en leren hun jongere clubgenoten, zichtbaar tot plezier van iedereen. Of kijk eens naar de Jongerenraad in onze gemeente. Een mooi initiatief, helemaal vanuit de middelbare scholieren zelf tot stand gebracht, om jongeren een stem te geven. Voor jonge mensen die zich zo inzetten voor de samenleving moeten we denk ik allemaal veel waardering hebben! Die waardering heb ik overigens niet alleen voor de jeugd. In onze gemeente zien we veel betrokkenheid. Mensen zetten zich overal in voor hun eigen vereniging, buurt, dorp of wijk. Met ons Stimuleringsfonds proberen we dat soort lokale initiatieven te stimuleren. Een geweldig voorbeeld is het Zuster Mohrpark in Oosterhesselen, waar we vorige week met het college op bezoek waren. Daar heeft Plaatselijk Belang het initiatief genomen om het hertenkamp en de eendenvijver een enorme metamorfose te geven tot een mooi ontmoetingspark. Ze hebben zelf het geld bij elkaar gebracht en vervolgens het plan in een rap tempo uitgevoerd met behulp van een lokale ondernemer en meer dan veertig vrijwilligers. Een enorme prestatie! Ik zie de betrokkenheid van scholieren bij de jaarlijkse herdenkingen, de jongeren die actief zijn als vrijwilliger en de dorpsgenoten die samen de schouders onder het realiseren van een dorpspark zetten. Als ik dat zie dan weet ik het zeker: ’t Komp allemaol wel goed! En ja, dat geldt ook voor Feyenoord. Of dat ook geldt voor het kampioenschap? Daar heb ik alle vertrouwen in, maar weet ik op het moment van schrijven van deze column nog niet. Maar hoe dan ook, neemt u maar van mij, Daniël Lohues en Sinterklaas aan: ’t Komp allemaol wel goed! Wethouder Jeroen Huizing

Auteur

Redactie