Adoptie vliegtuigmonument Noord-Sleen overgedragen: foto's

Noord-Sleen

/SLEEN - Er heerste donderdagmiddag een serene rust in het bos bij Noord-Sleen. Dennis Puddephatt, John Morgan, Melvin Brookes, Lawrence Bolton, George Walton, Ronald Halestrap en Alexander Mc. Killop werden er herdacht.

Door Kristian Elders De bommenwerper met daarin de zeven Britten werd op 14 mei 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog boven het bos neergehaald door een Duits jachtvliegtuig. Ter ere van de militairen werd door verzamelaars van de brokstukken een tekening gemaakt voor de bouw van een vliegtuigmonument. Aannemer Geugies uit Sleen bouwde het monument in 1988. De adoptie ervan wordt al sinds 1989 verzorgd door leerlingen van groep 8 van basisschool De Fontein uit Sleen. De overdracht van de adoptie aan groep 7 was donderdagmiddag. De kinderen van beide groepen kwamen traditioneel per fiets van Sleen naar het bos. Onder meer schooldirecteur Dick Elzing voerde het woord bij het monument. Ook Albertien van der Velde - zij is de dochter van een van de verzamelaars van de brokstukken van het vliegtuig - sprak. Zij verving de verhinderde Feya Schuiling, die de weduwe is van een van de verzamelaars van de brokstukken. “De beste manier om de doden te herdenken is geen nieuwe oorlog starten”, zei Van der Velde namens Schuiling. Daarna werden de zeven namen genoemd door leerlingen van groep 8. Ook werd er een krans gelegd bij het monument. Na The Last Post was het tijd voor twee minuten stilte en het volkslied God Save the Queen van het Verenigd Koninkrijk, waarna groep 8 het monument overdroeg aan groep 7.

Waargebeurd verhaal

Wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden was de laatste spreker vlak bij Noord-Sleen. “De geschiedenis leert ons dat er verschrikkelijke dingen gebeuren bij onderdrukking”, zei hij. “Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze vrijheid in stand te houden en door te geven. De kracht van het persoonlijke verhaal is daarin belangrijk. Jullie geven niet alleen een stuk beton en wat metaal door, maar jullie houden een waargebeurd verhaal in leven in de vorm van indrukwekkende verhalen en gedichten. Bedankt voor jullie goede zorgen en ik wens groep 7 veel succes om het net zo goed te doen.” Het gezelschap sloot de bijeenkomst in het bos af door het Wilhelmus te zingen. In de eigen school in Sleen kregen de leerlingen van groep 8 later een oorkonde van Huizing. De kinderen van groep 7 ontvingen er het boekje 'Vrijheid geef je door'.

Auteur

Redactie