Vierde ijsbeer voor Wildlands

EMMEN

Wildlands Adventure Zoo Emmen is in afwachting van een vierde ijsbeer. Dat meldt het park via Facebook. De poolbeer – een vrouwtje van 1,5 jaar oud – woont nu nog in Zoo am Meer, een dierentuin in het Duitse Bremerhaven.

Volgens Duitse media luistert de nieuwe beer naar de naam Lili. Het dier kreeg eind maart steeds vaker ruzie met haar moeder vanwege de aanstormende bronsttijd. Het Duitse park kon kiezen: of moeder en dochter na die periode weer samenbrengen of ijsbeer Lili naar een ander park verhuizen, zodat het dier kan leren omgaan met andere jonge vrouwelijke soortgenoten. Het is dat laatste dus geworden. Volgens de actualiteitenpagina van de stad Bremerhaven was Wildlands al een tijdje op zoek naar nog een ijsbeer, omdat de jonge beren in ijswereld Nortica niet met z’n drieën tegelijk speelden. Daardoor bleef er altijd eentje alleen. Wanneer parken van dieren af moeten vanwege bijvoorbeeld een ruzie of andere dierentuinen laten weten een extra dier te willen, komt de zogenoemde fokcoördinator in actie, die precies weet welke dieren waar naartoe kunnen. Zo’n coördinator houdt namelijk complete stambomen bij, zodat inteelt onder de dierentuindieren wordt voorkomen. Leuk detail is dat één van de ijsberen die nu al in Wildlands loopt – Lale – ook afkomstig is uit Bremerhaven. Een half jaar voordat ijsbeer Lili werd geboren, vertrok zij naar het toenmalige Dierenpark Emmen. De berinnen hebben dezelfde vader en moeder en zijn dus zusjes. Naar verwachting vertrekt de ijsbeer volgende week naar Emmen. De beer was de afgelopen periode al getraind om uit zichzelf de transportkist in te lopen. Hierdoor hoeft het niet verdoofd te worden, wat de nodige risico’s met zich mee kan brengen. Het duurt nog even voordat het dier te zien is voor publiek, omdat het moet wennen aan de nieuwe leefomgeving en de soortgenoten.

Auteur

Redactie