Coevorder Spoorboog geopend: foto's

Coevorden

De Spoorboog in Coevorden is woensdagmiddag geopend. Door de Spoorboog wordt de Euroterminal Coevorden rechtstreeks op de spoorlijn tussen Emmen en Zwolle aangesloten. De Spoorboog valt onder het RSP-project Verbetering spoorlijn Zwolle-Emmen.

Door Kristian Elders Door de komst van de Spoorboog is het rangeren van goederentreinen in het Coevorder centrum verleden tijd. Verder kunnen er in de nieuwe situatie langere treinen - een gemiddelde goederentrein kan net zoveel vervoeren als 56 vrachtwagens - worden samengesteld. De kosten worden gedragen door de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe (beide zo'n 21 procent, red.) en het zogeheten Mobiliteitsfonds. De Coevorder Spoorboog bestaat uit drie delen: een wachtspoor, een spoorbrug en een verbindingsspoor. Wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden noemde woensdag aan De Mars de samenwerking tussen onder meer de provincie, de gemeente, ProRail en de Bentheimer Eisenbahn constructief. Hij is trots op de samenwerking. “De Coevorder gemeenteraad was kritisch, maar ondersteunde de komst van de Spoorboog wél”, vertelt Huizing. “Ik heb als wethouder onder meer kunst en cultuur in mijn takenpakket en daarom ben ik misschien wat bevooroordeeld, maar ik omschrijf de Spoorboog als een kunstwerk.”

Tijdwinst

Huizing: “Van de vijf sporen in het centrum van de stad kunnen er twee verdwijnen. Het stationsgebied wordt dus compacter. De ruimte die vrijkomt door het verdwijnen van de twee sporen kan aantrekkelijker worden gemaakt. Je zou aan groen kunnen denken.” Het grote voordeel van de Coevorder Spoorboog is volgens Huizing de directe bereikbaarheid van de Euroterminal op het grensoverschrijdende Europark. “Deze Spoorboog levert tijdwinst op en tijd is geld. Verder is er vanaf nu sprake van minder overlast in het stadscentrum. Mensen hoeven minder vaak te wachten bij de spoorwegovergang, want de goederentreinen hoeven daar niet meer langs.” Projectleider Henk-Jan ten Brink van de gemeente Coevorden is - naar eigen zeggen - een zeer tevreden man. “Nu de Spoorboog is geopend gaan we door met de herinrichting van het stationsgebied hier in Coevorden centrum”, zegt hij. Gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe noemt Zuidoost-Drenthe een belangrijke logistieke regio. Er is volgens hem zeker potentie voor personenvervoer per trein vanuit Duitsland naar Coevorden en Emmen. “Er moet nog een kosten-batenanalyse komen, maar laten we die stappen samen zetten.” De Spoorboog werd woensdagmiddag succesvol getest door een goederentrein van de Bentheimer Eisenbahn. Bezoekers van de opening konden mee in een speciale wagon.

Auteur

Redactie