Dorothé Pietersma: ‘Je staat óók letterlijk stil’

Emmen

Mensen van de Synagoge Emmen, de Emmer gemeentedichters en Emmenaar van het Jaar Ingo Leth beplakten vrijdag dertig winkelpanden met gedichten die gaan over 4 en 5 mei.

Door Vincent Trechsel Een jaar geleden was het idee ontstaan in de Folkingestraat in Groningen. Dorothé Pietersma, voorzitter van de Emmer synagoge, liep over de Groninger winkelstraat en zag diverse winkelramen beplakt met gedichten die raakten. Gedichten over dodenherdenking en over de vrijheid. “Ik vind het belangrijk dat mensen extra stilstaan bij 4 en 5 mei. Door de gedichten kan dat zowel letterlijk als figuurlijk”, vertelt Pietersma.

Dichtwedstrijd

Tevreden is ze, over het resultaat. Dat terwijl in Emmen pas twee maanden geleden het hele idee in gang werd gezet. Het kwam dan ook goed uit dat de gemeentedichters en de winkeliersvereniging welwillend tegenover haar idee stonden. Behalve met de twaalf gedichten van de gemeentelijke dichters is het dertigtal volmaakt door gedichten van winnaars van de dichtwedstrijd die jaarlijks door het Nationaal Comité wordt georganiseerd. Pietersma: “Dat zijn kinderen tussen de veertien en negentien jaar oud. Het gedicht dat op de Dam in Amsterdam wordt voorgedragen, door de zestienjarige Güner Tuzgöl, hangt ook in Emmen.” Voor Emmenaar van het Jaar Ingo Leth was een rol weggelegd als vormgever. Via Sophie Room, werkzaam bij de gemeente Emmen, kwam de synagoge in contact met de kunstenaar, die dus graag meewerkte. Het maken van de raamstickers en de vormgeving, zoals gezegd, waren in zijn handen. Leth noemt het bijzonder om aan zo’n project mee te werken. “Het is belangrijk om de vrijheid extra onder de aandacht te brengen, juist in deze tijd. Kijk bijvoorbeeld naar Turkije. De situatie daar is op veel vlakken een herhaling van waarom we op 4 mei herdenken.” Hij prijst de dichtende jeugd met hun poëzie. “De kinderen weten goed waar ze het over hebben. Hun gedichten schrijf je niet zomaar.” De gedichten zijn volgens de nieuwbakken centrummanager Laurens Meijer te zien op ramen van dertig winkels in de driehoek Noorderstraat, Derkstraat en Hoofdstraat.

Auteur

Redactie