Doorloper met Janny de Graaf: ‘Nooit te oud om te leren’

COEVORDEN/EMMEN

Janny de Graaf-Bakker is advocaat en scheidingsmediator. De 51-jarige Coevordense en oud-inwoonster van Wolvega heeft nu bijna een maand een eigen advocatenkantoor in Emmen.

Een relatie? “Ja. Ik ben alweer 29 jaar getrouwd met Geert. Samen hebben wij twee zonen gekregen: Pim en Tom.” Coevorden is voor mij... “De plek waar wij nu alweer bijna twintig jaar wonen en waar ik mij thuis voel.” Als ik de baas van Coevorden zou zijn, dan… “Zou ik in ieder geval het vrij parkeren in het centrum handhaven, want dat is een punt waarop Coevorden zich positief onderscheidt ten opzichte van bijvoorbeeld Emmen of Hardenberg.” Vroeger ging ik altijd stappen in... “Mijn toenmalige woonplaats Wolvega. Dat kwam echter niet zo heel vaak voor, want eigenlijk was ik niet zo’n stapper.” Als Sven Kramer als kopman van de Nederlandse schaatsploeg op de komende Olympische Spelen een gouden medaille op de 10 kilometer wint, dan... “Is hem dat meer dan gegund. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop hij al jarenlang de schaatssport domineert en omgaat met tegenslagen, zoals de foutieve wissel bij de Olympische Spelen van Vancouver waardoor hij de gouden medaille misliep.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was… “Dat was op Piet met wie ik op de basisschool in Wolvega zat.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed… “Dat was vanwege alle leuke reacties en attenties die ik kreeg voor de opening van mijn advocatenkantoor in Emmen.” En dat ik huilde ook… “De laatste keer dat ik echt heb gehuild was bij het overlijden van mijn vader.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is… “Een boek geschreven door Dan Brown: de Delta deceptie. Eigenlijk kan ik alle boeken van Dan Brown aanbevelen.” Je kunt me wakker maken voor… “Een heerlijk uitgebreid ontbijt.” Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom is… “De post lezen en met het eten en de was aan de slag gaan.” Als ik niet in Coevorden zou wonen, dan… “Zou ik graag op een rustig plekje op de Veluwe willen wonen.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Dat is mijn moeder. Zij zet zich al jarenlang in als vrijwilliger op allerlei gebieden. Ook nu schenkt zij op tachtigjarige leeftijd nog elke week koffie voor de bewoners in een verpleeghuis.” Wat ik vroeger wilde worden is… “Juf of chirurg.” Wat ik uiteindelijk werd... “Advocaat en scheidingsmediator. Pas op latere leeftijd - in 1999 - heb ik de bul voor mijn rechtenstudie behaald. De slogan ‘Een leven lang leren’ is zeker op mij van toepassing en het is mijn stellige overtuiging dat je nooit te oud bent om te leren.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is… “Het feit dat ik sinds 1 april van dit jaar mijn eigen Advocatenkantoor Janny de Graaf in Emmen run. Het kantoor richt zich geheel op het familierecht. Een rechtsgebied dat mij van meet af aan heeft geboeid en waarin ik mij ook heb gespecialiseerd. Het geeft veel voldoening wanneer je als advocaat of mediator iets kunt betekenen voor mensen die een moeilijke periode doormaken, zoals een scheiding.”

Meedoen

Meedoen aan deze rubriek Doorloper? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar de redactie: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.

Auteur

Redactie