Heden en verleden: Wie is er bang?

Emmen

Onlangs genoot ik van de lentezon op een terras in Odoorn. Een tafeltje verderop zaten drie vrouwen van middelbare leeftijd en tenminste één van hen kwam uit Barger-Compascuum. Zij vertelde enthousiast over haar huis, haar caravan en haar nieuwe tuinset. Ik probeerde niet naar haar te luisteren, maar opeens sprak ze over De Terrorist. ‘Ik begin nu toch wel erg bang te worden,’ vertelde de vrouw van de nieuwe tuinset. ‘Het gevaar komt zo dichtbij.’

‘Ja,’ zei een ander. ‘Wij gaan dit jaar niet met het vliegtuig op vakantie, want je weet maar nooit.’ De derde vrouw zei: ‘Ik ontwijk grote groepen mensen omdat ik bang ben voor een aanslag.’ Ik schrok. De Terrorist haalt de levens van deze drie pittige Drentse dames compleet over de kop. Helaas zijn ze niet de enigen en zeker niet de eersten. Terrorisme gaat namelijk al heel ver terug. In 1914 vermoorde een Servische nationalist de Oostenrijks-Hongaarse kroonprins waarna de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 1933 werd een Nederlandse communist veroordeeld voor het in brand steken van het Duitse parlementsgebouw. De vlammen waren nog niet geblust of Hitler verspreidde angst en greep alle macht. Bij de IRA doodde De Terrorist zo’n 1800 mensen, de Spaanse ETA maakte 800 slachtoffers en Anders Breivik vermoordde 77 Noren. Ons Drenthe bleef een nachtmerrie ook niet bespaard. Molukse jongeren kaapten in 1975 een trein bij Wijster en in 1977 bij de Punt. Toen werden ook kinderen en leraren van een basisschool in Bovensmilde gegijzeld. Passagiers, een machinist, een soldaat en gijzelnemers stierven een angstige dood. Historisch gezien kent de Terrorist dus helemaal geen vaste vorm, want soms is hij nationalist, dan een communist, een fascist of een salafist. Tegenwoordig werkt De Terrorist veel vanuit de radicale islam. Hij doet zelfs mensen in het veilige Zuidoost-Drenthe bibberen op hun stoelen. Misschien heeft de PVV daardoor ook wel zoveel stemmen in deze omgeving gekregen. Maar vraag uzelf eens: haat u Basken? Veracht u Noord-Ieren of Molukkers? Waarom is er dan zoveel woede naar moslims? Moslims zijn net zo goed slachtoffer tijdens aanslagen, want De Terrorist kan bij iedereen, altijd en overal toeslaan. Ook in Nederland en zelfs in Drenthe. Toch hebben we een keuze: willen we ons verstoppen, willen we ons als schapen laten opjagen of willen we ons verenigen? Ik sta voor het laatste en wil hierbij onze politie, ons leger en onze geheime dienst bedanken en steunen. Zij werken dag in dag uit aan onze veiligheid. Ik droom ook van meer onderling vertrouwen en minder haat. Ik voel dat de inwoners van Drenthe, ongeacht hun geslacht, afkomst of religie, samen veel sterker zijn dan De Terrorist. Wij leven door met hoop en liefde in ons hart, en geven ons niet over aan haat, geweld en dood. Wij laten ons niet bang maken, niet in Emmen, niet in Klazienaveen en zelfs niet in de buurt van de drie vrouwen in het ‘gevaarlijke’ Barger-Compascuum. Geschiedenisdocent en schrijver Richard Zuiderveld

Auteur

Redactie