Coevorder groep traint voor Nationale Diabetes Challenge Week: foto's

COEVORDEN

Onder de noemer Wadapatja doet Fysiotherapie en Training Coevorden mee aan de Nationale Diabetes Challenge. De eerste meters werden afgelopen week gemaakt.

Door Kristian Elders In Nederland doen zo’n 2000 deelnemers mee aan de uitdaging. Er wordt getraind om eind september mee te doen aan Nationale Diabetes Challenge Week op Sportcentrum Papendal in Arnhem. De Coevorder groep bestaat uit veertien mensen - met onder hen deelnemers met diabetes - en wandelt die week drie dagen achter elkaar in en rondom de Vestingstad. De vierde dag staat in het teken van samen wandelen met alle Nederlandse deelnemers op Papendal. De eerste test was in de praktijk aan de Eendrachtstraat. Na een knijptest om de spierkracht te meten wandelden de Coevorder deelnemers naar het grensoverschrijdende Europark. Letterlijk op de grens met Duitsland kregen de deelnemers een wandeltest voor de kiezen. Er werd genoteerd hoe het gesteld is met de conditie en het uithoudingsvermogen. Vlak voor de afsluitende week volgt dezelfde test om beide meetpunten te vergelijken. De fysiotherapeuten Gerrit van Telgen, Marianne Fekkes en Martijn Linneman gingen mee als begeleiders. Het was aanjager Van Telgen - hij wandelt in principe wekelijks mee - die zijn collega’s vertelde over de Nationale Diabetes Challenge. “Het leek hem leuk om met een groep mee te doen”, vertelt Fekkes tijdens de wandeling naar het Europark. “We willen het voor elkaar krijgen dat meer mensen met diabetes gaan bewegen. Onder meer wandelen helpt om af te vallen. Mensen - ook jongeren - kunnen diabetes krijgen door overgewicht. Ik vind het leuk om me hier voor in te zetten.” De groep wandelt wekelijks ongeveer een uur lang. “Wij promoten graag een gezonde levensstijl”, zegt Linneman. “Tijdens het vervolg hier in Coevorden maken we gebruik van routes, die wandelvereniging Tuindorp Coevorden aanleverde. Ook bedenken we zelf een aantal routes. We moeten zorgen voor afwisseling, want de wandelaars moeten het plezier behouden.”

Wandeltest

Tijdens de wandeltest op een fietspad die zes minuten duurde, deden de deelnemers goed hun best. “Je hebt een minuut gehad”, zegt Fekkes. “Gelukkig”, reageert de Coevordense Anneke van der Meer (67) gevat. Ook Eggerdien Lanting (74) en Lida Kamp (75) uit Coevorden deden mee aan de test. Zij kennen elkaar van het fitnessen in de Coevorder praktijk. “Het is voor ons altijd goed om mee te doen”, zegt Lanting op de terugweg naar de Eendrachtstraat. “Van stilzitten worden we ook niet beter.” Kamp moet even bijkomen en zegt het ‘te willen proberen’. “Een uur is lang voor mij”, zegt zij. “Toch is bewegen erg belangrijk, want we zitten allemaal veel te veel. Bewegen komt er vaak niet van omdat de motivatie mist. De volgende keer is voor mij de echte testcase, maar ik vond het deze eerste keer leuk. Het is fijn om in groepsverband te wandelen en elkaar te stimuleren.”

Auteur

Redactie