Tashi Norbu: ‘Het Mensenpark is de perfecte locatie’

EMMEN

Vanaf 1 juni is Emmen een museum rijker. Niemand minder dan één van de zeven Tibetaanse hofkunstenaars van de Dalai Lama Tashi Norbu neemt zijn intrede in het paviljoen.

Door Mayke Bos Het paviljoen wordt momenteel flink onder handen genomen. Vanaf 1 juni zal het gebouw namelijk dienst doen als Museum of Contemporary Tibetan Art. Daarmee wordt voor Tashi Norbu (43) een droom werkelijkheid. Marjanne Tholen (45) uit Emmen kwam een aantal jaren geleden in contact met de kunstenaar. “Zijn werk raakte me en we hielden contact. Zijn grootste droom was een eigen museum en die kans bood zich hier aan, dus dat hebben we met beide handen aangegrepen”, vertelt Tholen. Zij zorgt ervoor dat Tashi zich kan concentreren op het maken van kunst en het verspreiden van zijn boodschap, terwijl zij alle zakelijke aspecten op zich neemt.

Dalai Lama

De bescheiden en ingetogen Tibetaanse kunstenaar vertelt vol passie over zijn kunst. Hij werd als jongeman opgeleid als traditionele Thangkaschilder in de hofhouding van de Dalai Lama. Oorspronkelijk werden deze Thangka’s gebruikt als illustratie voor het verspreiden van de Boeddhistische filosofie. Het Thangka schilderen zie je nog steeds terug in het werk van Norbu, maar ook zijn er veel Westerse invloeden te bespeuren. Het is zijn manier om de Oosterse en Westerse cultuur te doen samensmelten. Zijn werk laat zich omschrijven als hedendaags, gewaagd en zelfs hier en daar humoristisch. Eén van de grootste liefhebbers van zijn werk is de Dalai Lama, die in 2014 een bezoek bracht aan het Wereldmuseum in Rotterdam, waar hij veel bewondering toonde voor één van de schilderijen van Norbu die daar werd tentoongesteld. Jarenlang reisde en exposeerde Tashi Norbu door Europa. Het afgelopen jaar werkte hij veel aan projecten in New York. Vanuit de hele wereld is er inmiddels bewondering voor zijn kunst. “Ik voel een grote verantwoordelijkheid om de Tibetaanse kunst uit te dragen”, legt Norbu uit. “Eigenlijk zou ik elke minuut die ik heb moeten besteden aan de kunst. Daarom was ik altijd op zoek naar een geschikte plek om me te vestigen, zodat ik me daar meer op kan focussen. Niet meer van plek tot plek, of van project naar project, maar een permanente plek om iets op te bouwen en waar we mensen kunnen uitnodigen om kennis te maken met hedendaagse Tibetaanse kunst.” Momenteel woont Norbu nog in Zaandam, waar hij ook tijdelijk een werkplaats had. Hij heeft overwogen om zich te verplaatsen naar Amsterdam, maar Tholen wist hem ervan te overtuigen dat Emmen meer geschikt is voor Norbu. Tholen: “Emmen is bruisend en zet zich momenteel cultureel op de kaart. Dat staat nog maar in de kinderschoenen bovendien, dus dat gaat zich nog flink ontwikkelen. Het openstellen van het Mensenpark geeft een enorm positieve boost en dit voelt als de perfecte locatie.”

Sculpturen

Norbu is het daar volledig mee eens. “Voor kunstenaars is het belangrijk om zich af en toe terug te kunnen trekken, om ons te kunnen wijden aan de kunst. Amsterdam is soms net een pretpark, er gebeurt zoveel dat je je niet kunt focussen. Emmen is daarom een veel geschiktere plek. Het ligt bovendien dicht naast Duitsland en niet te ver van Scandinavië. Daarnaast vind ik het ook prettig dat Nederlanders erg ruimdenkend zijn.” Tibetaanse boeddhistische kunst geeft volgens Norbu een antwoord op vele globale vraagstukken. Zijn kunst is een manier om de dialoog aan te gaan. “Ik denk dat er vanuit Emmen heel veel mensen bereikt kunnen worden”, besluit Norbu. In het museum zijn straks schilderijen, sculpturen, maar ook kunstfotografie, poëzie en multimedia terug te vinden van verschillende Oosterse en Westerse artiesten. Daarnaast zullen er met grote regelmaat activiteiten, workshops en cursussen plaatsvinden.

Auteur

Redactie