Area verdelgt rattenplaag

EMMER-COMPASCUUM

“Schoolkinderen met kunst in aanraking laten komen is belangrijk. Kunst zorgt voor een brede blik, die zichtbaar wordt in dit rattenriool”, stelt Elsbeth van Beilen. Zij is kunstdocent en eigenaar van Atelier Abel, gevestigd aan het Waanderveld in Emmen.

“Twee jaar geleden liet ik mij inspireren door een plaatje van een tafel vol met ratten die zich tegoed deden aan lekkere hapjes”, vertelt de kunstdocente. “Met papierpulp maakte ik allemaal ratjes en werkte dat met een klas verder uit. Vol enthousiasme vertelde ik hierover aan Margriet Planting, de interne cultuur coördinator van de Braakhekkeschool in Emmer-Compascuum.” Samen brainstormde het koppel erop los. ‘Hoe fantastisch zou het zijn als we een rattenriool door de hele school zouden bouwen met overal ratten in leuke scènes’, vroegen ze zich af. “In onze fantasie zagen we de krantenkoppen al voor ons ‘Rattenplaag uitgebroken op De Braakhekke!’ en ‘Area verdelgt rattenplaag op De Braakhekke’.” Reinigingsbedrijf Area zou de plaag moeten openen.

Aan de slag

Planting pakte het idee op en ging met de leerlingen aan de slag. Die moesten ratten maken en ze ‘in beweging’ vormen. Na het maken van de creaties moesten de leerlingen samen scènes en diverse verstopplekken maken. Planting: “In gezamenlijke creativiteit iets opbouwen, plezier hebben en succeservaringen opdoen, dat zijn voor onze school hele belangrijke drijfveren.” De kinderen zijn erg enthousiast. Ze hebben met veel plezier de ratten gemaakt. En het donkere van het riool - de gangen in school zijn afgeplakt met vuilniszakken - geeft een spannend effect. Van Beilen: “De leerlingen moesten tijdens dit kunstproject goed leren samenwerken. Ook de school en ik werkten intensief samen tijdens het ontwikkelen van het project. Cultuureducatie draait om het stimuleren en ontwikkelen van creativiteit. Ieder kind is uniek en dat wordt zichtbaar tijdens zo’n kunstproject. Ik denk dat ik als kunstdocent veel plezier kan overdragen, waardoor de waardering voor het project veel bewuster en groter wordt.” Planting: “Met het uitdenken van het rattenriool ontstond er een ook bredere ontwikkeling met betrekking tot andere vakken zoals taal, natuur en aardrijkskunde. Dit vakoverstijgend werken behoort tot de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.” Scholen die ook een soortgelijk kunstproject willen ontwikkelen, kunnen contact zoeken met Atelier Abel. Voor algemene informatie over cultuureducatie en subsidiemogelijkheden kunnen scholen contact opnemen met de adviseurs van De Kunstbeweging via info@dekunstbeweging.nl.

Auteur

Redactie