Duurzame initiatieven beloond in Emmer-Compascuum en Gees

EMMER-COMPASCUUM

/GEES - Greenwaste uit Hoogeveen is uit de 27 inzendingen verkozen tot Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017. Dat werd vorige week bekend tijdens Het Duurzaam Drenthe Event in het Asser provinciehuis.

Johan van Dijk uit Emmer-Compascuum is in de Drentse hoofdstad uitgeroepen tot de eerste Duurzame Drentse Willie Wortel van 2017. Het event kon rekenen op meer dan 250 bezoekers. Greenwaste ontzorgt ondernemingen door het volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Het bedrijf duikt letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen, waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd.

Hulzen

Johan van Dijk mag zichzelf - met de Willie Wortel award - dit jaar dé Drentse duurzame uitvinder noemen. De jury koos zijn uitvinding uit zeven inzendingen. Van Dijk heeft een prototype van een machine gemaakt waarmee hulzen, die in groten getale achterblijven na het kleiduivenschieten worden gerecycled. De machine scheidt het plastic (zeventig procent) van het metaal (dertig procent). Beide materialen kunnen daarna worden hergebruikt. Van het plastic maakt hij printdraad voor 3D-printers.

Gees

Voor het eerst kon het publiek een stem uitbrengen op één van de tien genomineerde duurzame ideeën. Freek Dijkstra uit Gees mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Hij maakt pellets van bladeren in plaats van hout om op die wijze duurzame energie op te wekken. Hierdoor hoeven minder bomen gekapt te worden.

Auteur

Redactie