Dilana Smith hoofdact Full Colour Festival

EMMEN

Dankzij een vrijwel compleet nieuw bestuur kan Emmen zich weer opmaken voor het Full Colour Festival deze zomer. Zondag 9 juli wordt de 24e keer dat het culturenfeest wordt gehouden.

Door Vincent Trechsel Net als vorig jaar wordt Full Colour niet in augustus gehouden, maar in de eerste week van juli. De weergoden waren het culturele feest diverse edities niet gunstig gezind, zoals dat dan heet. Met een lage opkomst als gevolg. “We proberen het vanaf nu altijd in de eerste week van juli te houden. Dan zijn we net voor alle festivals in de gemeente aan”, vertelt Otto Sopacua, die samen met Frans van Schie de programmering van Full Colour op zich neemt. Op het Raadhuisplein en het Marktplein in Emmen wordt het feest gehouden. Op de twee podia op het Raadhuisplein zijn afwisselend de meest bijzondere muzikanten en bands te zien. Op het plein voor de Grote Kerk staan foodkramen. Onder de Emmer koepel draait de Surinaamse DJ Rinaldo, die Latijns-Amerikaanse muziek laat horen.

Treinmuzikant

Op het Raadhuisplein is de bekende ex-Voice of Holland-deelneemster Dilana Smith de hoofdact. “Haar stijl is rock”, weet Van Schie, “maar voor het festival past ze die stijl aan. Ze is veelzijdig en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.” Behalve Smith treden Big Band Emmen, Los Bomberos (salsa), The Roosterzz (reggae), de Streetparade Orchest uit Groningen (Schots Piper Corps), de Molukse band Bersama en ‘treinmuzikant’ Jacob Nathan Dillen op. Sopacua: “Dillen is die jongen die begin dit jaar een boete van 180 euro kreeg toen hij in een stiltecoupé klarinet speelde. Toen hij daarom een dag later bij Koffietijd zat, heb ik hem via Facebook benaderd. Ik zei: ‘Als de NS je niet wil, wil Full Colour je wel’. Hij speelt Joodse muziek.” Ieder jaar weer is Amnesty International aanwezig, waarvan Full Colour veel steun krijgt. De afgelopen twee edities is die steun zelfs voortreffelijk, oordeelt Sopacua. “Ze doen inderdaad nog meer dan voorgaande jaren. Amnesty is aanwezig om hun idealen te promoten. De afgelopen twee jaar helpen ze ook bij het podium.”

Duurzaamheid

Full Colour wordt op 9 juli van 12.00 tot 18.00 uur gevierd. Daardoor is er die ochtend traditioneel een Full Colour-dienst in de Grote Kerk. De dienstdoende dominee pakt het thema van het culturenfeest erbij. Dit jaar is dat duurzaamheid. Full Colour is een smeltkroes van culturen en geschikt voor alle leeftijden. Ook dit jaar is er een zogenoemd kinderplein, naast de Grote Kerk. “Daar krijgen kinderen dansles. Full Colour is een familiefeest”, aldus Van Schie. Het bestuur achter Full Colour is op veel plekken gewijzigd. Zo is Philip van Vondel de nieuwe voorzitter, de nieuwe secretaris is Margriet Kuipers, Auke Frankena is de marktmeester, Evelien Koning verzorgt het kinderplein en Frans van Schie is nieuw bij de programmering. Eigenlijk alleen Otto Sopacua en penningmeester Wim Eldering zitten al een tijdje bij de club.“We hebben geprobeerd nog meer raakvlakken te hebben voor mensen uit diverse culturen”, vertelt Van Schie. “Ik ben er trots op dat we dit als non-profit organisatie voor elkaar hebben kunnen boksen. We zijn er klaar voor, het kan los gaan.”

Auteur

Redactie