Emmer leerlingen spelen in internationale opera

EMMEN

Kinderen van de basisscholen de Brink, de Hesselanden en het Expertise Centrum voor anderstaligen werken met kinderen uit veertig andere landen aan de opera Moon Village.

De Emmer scholieren maakten op 29 maart kennis met het project. De leerlingen realiseren zich inmiddels dat ze meedoen aan ‘iets groots’.Vanuit Nederland begeleiden theaterdocenten Henk de Reus uit Wijster en Irma Smegen uit Orvelte het project.

Project

En om kinderen te enthousiasmeren voor astronomie werken wetenschappers van het European Space Agency’s Technology Center (ESTEC) in Noordwijk mee aan de voorstelling. Dit past perfect bij de visie van de scholen, waar extra aandacht is voor wetenschap en technologie. Global Science Opera is bedacht door de Noorse docent en musicus Oded Ben-Horin. In alle landen die meedoen zijn - net als in Emmen - groepen kinderen een deel van de opera aan het instuderen. Sommige landen sturen hun bijdrage als filmpje op, andere scènes zijn via een videoverbinding te zien. In december is de wereldpremière die live door de Noorse televisie wordt uitgezonden en wereldwijd via internet te bekijken is. Irma Smegen over het project: “We zijn trots dat de scholen in Emmen ervoor kiezen om mee te spelen in deze wereldvoorstelling. Het project vraagt nogal wat voorbereiding en wordt daarom ondersteund door een subsidie van Compenta, die we aangevraagd hebben met begeleiding van De Kunstbeweging. Vooral de combinatie met de reguliere basisschool de Brink, de Hesselanden op het asielzoekerscentrum en het Expertise Centrum voor anderstaligen maakt het voor de leerlingen extra bijzonder.”

Motto

Een deel van het internationale team - mét Ben-Horin - was op 29 maart in Nederland voor een bijeenkomst bij de ESA en om met de kinderen in Emmen te werken. Het motto van de scholen ‘Met oog voor de wereld’ komt zo volgens Smegen heel dichtbij. Smegen vervolgt: “De scholen willen op een creatieve manier aan de slag met OOL(Onderzoekend en Ontwerpend Leren). Ze willen taalonderwijs daarmee verweven en willen het project ‘Met het oog op de wereld’ naar buiten zichtbaar maken via voorstellingen en presentaties. Spelenderwijs maken de kinderen ook kennis met astronomie en krijgen ze de kans om hun scène wereldwijd te spelen bij de ESA in Noordwijk waar astronomen opgeleid worden. Dat is toch geweldig?”

Auteur

Redactie