Roy Schepers nationaal kampioen als uitvoerend broodbakker

SLEEN

Roy Schepers blijft er - nuchter als hij is - rustig onder, maar de inwoner van Sleen is toch echt Nederlands kampioen in de klasse Uitvoerend broodbakker.

Door Kristian Elders De zeventienjarige uit het brinkdorp won afgelopen week de Jeugdvakwedstrijden mbo kampioenendag in Wageningen. Hij maakte in Gelderland op ambachtelijke wijze gevuld zacht kleinbrood en ongevuld kleinbrood. De zoon van Herman Schepers - eigenaar van de plaatselijke bakkerszaak in Sleen - heeft het dus van geen vreemde. De winnende krokante maanzaad tijgerbollen van de tiener waren in hartje Sleen afgelopen weekend nog in de aanbieding. Vier halen, drie betalen. De scholier van het Deltion College in Zwolle volgt een dag per week de opleiding Bakkerij en Patisserie in de Hanzestad. Door winst van de noordelijke kampioenschappen plaatste Schepers zich voor de nationale eindstrijd bij het ROC Rijn IJssel College in Wageningen. Vorig jaar werd hij al derde van Nederland, maar nu is het raak voor de talentvolle bakker.

Het uiterste

“Een eigen bakkerij lijkt me mooi”, zegt Schepers. De tweedejaars student houdt van brood bakken. “Dit vak is elke dag weer anders en ik wil streven naar het uiterste.” Schepers kan het weten, want hij werkt vier dagen per week mee in de bakkerij van zijn vader. “Ik houd van de afwisseling en het is leerzaam.” Schepers nam enige eigen grondstoffen mee naar Wageningen. “Onder meer meel en bloem. We stonden met veel broodbakkers tegelijk in een lokaal. We gebruikten dezelfde machines en ovens. Dat maakt het anders, lastiger en hectischer dan hier op het werk in Sleen. We kregen vijf uur de tijd om alles te maken.” Schepers scoorde hoog op de criteria volume, korst, smaak, afwerking en creativiteit. Hij verzamelde in totaal 85 punten en kreeg liefst vijf negens van de jury.

Auteur

Redactie