Rietplasloop toe aan vijftiende editie

EMMEN

Het is voor de vijftiende keer dat de Rietplasloop wordt georganiseerd. Nico Dümmer uit Emmen is daarvan het gezicht, maar organiseert de loop beslist niet in zijn eentje.

Op 21 mei zijn er weer diverse afstanden uitgezet rondom de Rietplas in Emmen. De run – die doorgaans 2300 deelnemers telt – kent de start/finish in de wijk De Rietlanden. Ieder jaar weer een succes en dat dus al vijftien jaar achtereen. Het geheim volgens Dümmer? Elk lid heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. “We werken al ruim twaalf jaar met hetzelfde team. Daarnaast helpen zo’n tachtig vrijwilligers ons”, vertelt Dümmer. Zo zet oncoloog Mieke Kuilder zich in voor kankerpatiënten die deel willen nemen aan de Rietplasloop. Ieder jaar is er plek voor twintig mensen die aan deze vreselijke ziekte lijden. Dümmer: “Het is bewezen dat beweging positief is voor het herstel. Mensen met kanker denken vaak dat ze niks meer kunnen. Als je kunt sporten, moet je dat zeker doen.” Ook ex-kankerpatiënten doen mee. Zij dragen allen een t-shirt met de opdruk ‘Opgeven is geen optie’.

Run

De Rietplasloop kent dit jaar voor de jongste deelnemers een afstand van 500 meter, 1 kilometer en 2 kilometer. De volwassenen en oudere jeugd lopen de 5, 10 of 15 kilometer. Alle afstanden worden op eigen momenten gelopen. De uitdagendste run is de zogenoemde Trailrun. Een ruig off-road parcours waar Bert Trip verantwoordelijk voor is. Ook de rol van Theo de Haas is belangrijk. Hij gaat over het parcours, waterposten en dranghekken. En zeker dat laatste is niet geheel onbelangrijk, weet Dümmer. “In één van de eerste jaren had het publiek een hek verschoven, waardoor er dus een dranghek verkeerd stond. De motorrijder die voor de lopers rijdt, nam daardoor een verkeerde afslag, waardoor de lopers een extra kilometer moesten rennen.” Bij alles wat er komt kijken bij start/finish zijn Jeroen Broekhoff en Erik Verboeket de aangewezen mannen. Een niet te onderschatten functie, omdat Dümmer er alles aan gelegen is dat de lopers niet zoals jaren geleden van twee kanten konden finishen. “Ook toen was er wat mis in het parcours en finishten de lopers ineens van beide kanten. Op zo’n moment kan je wel door de grond.”

Variant

Ten slotte is Arjan Veldthuis verantwoordelijk voor het werven van vrijwilligers en de tijdsregistratie. Vrijwilligers die bijvoorbeeld ook ingezet gaan worden bij de G-loop. Een variant van de Rietplasloop voor mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking. Dümmer hoopt er een feestelijke editie van te maken. “Het leuke dit jaar is dat er om de kilometer een lokaal bandje muziek speelt.” Om te vieren dat de Rietplasloop voor de vijftiende keer wordt gehouden krijgt iedereen na de run een medaille, die voorheen alleen bestemd was voor de kinderen. Opgeven kan tot een week voor tijd via www.rietplasloop.nl.

Auteur

Redactie