Peter Kuiper: 'Europa komt samen in Gees'

GEES/OOSTERHESSELEN

Klassieke historische motoren staan op zaterdag 22 april aan het vertrek van de jubileumeditie van Rondom Gees. Ook de tiende editie start bij gebouw Pluspunt aan de Dorpsstraat in Gees.

Door Kristian Elders De groepsfoto van een heel stel vrijwilligers en de bestuursleden is net gemaakt als de nieuwe voorzitter Popko Hooiveld (63), secretaris Anne Marie Pragt (51) en penningmeester Peter Kuiper (44) buiten hun verhaal doen in aanloop naar Rondom Gees. Hooiveld en Pragt wonen in Oosterhesselen, terwijl de ervaren kracht Kuiper even verderop woont in het esdorp Gees. De bezetting van het bestuur is minimaal en er wordt gezocht naar uitbreiding. “Mijn schoonvader heeft iets met oude motoren en mijn zoon Jasper doet mee aan Rondom Gees”, vertelt Hooiveld. “We vinden het belangrijk dat evenementen zoals Rondom Gees blijven bestaan. De vergaderingen zijn gezellig, maar er komt veel kijken bij de organisatie. Dit doen we niet zomaar even.” Pragt hielp vorig jaar ook al mee met de organisatie van de toertocht door een deel van Drenthe. Onderweg is geen sprake van stoplichten, en verkeersregelaars staan klaar. “Ik vind het belangrijk dat het oude erfgoed bewaard blijft en ben geïnteresseerd in de geschiedenis”, zegt Pragt. “Het geluid van de motoren vind ik fantastisch. Daar krijg ik kippenvel van.” Kuiper vindt het mooi om door Rondom Gees - de organisatie kan rekenen op zo’n 25 vrijwilligers - nieuwe mensen te leren kennen uit onder meer ‘het wereldje’. “Met mensen omgaan vind ik het leukste aan deze toertocht. Je ziet je motorvrienden terug op 22 april. Europa komt samen in Gees en wat te denken van twee motoren van het merk Leon Bollee uit het jaar 1897 en 1899. Heel bijzonder! Er doen 93 motorrijders mee op 22 april.”

Route

Speaker op 22 april is opnieuw Piet Heidema uit Eindhoven. Zeker is dat burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden van de partij is tijdens het vertrek. De eerste motorcoureur start om 9.30 uur en het gezelschap keert tussen 16.00 en 17.00 uur terug in Gees. Er is voor het vertrek geen sprake van linten rondom de opgestelde motoren. De route voert de deelnemers door onder meer ‘t Haantje, Exloo, Schoonoord, Aalden, Orvelte, Westerbork en Mantinge. De lunch is in Aalden bij koffie- en pannenkoekboerderij 't Hoes van Hol-An en daar is sprake van livemuziek. Pragt: “Het laatste gedeelte richting Gees is het mooiste stuk, vind ik. Drenthe staat voor heide, water en bos. Dat alles komt daar samen.” Elk jaar schenkt de organisatie 200 euro van de opbrengst aan een goed doel. Na loting mag één van de deelnemers zijn of haar favoriete goede doel kiezen en daar is het hele bedrag voor. Daarnaast maakt Rondom Gees - samen met de Horsepowerrun in Veenhuizen en de Duitse Keilriemenfahrt - deel uit van de Tripartite Bokaal. De deelnemer met de oudste machine die alle drie ritten volbrengt, krijgt de wisselbokaal mee naar huis.

Gezellige avond

Vanwege de jubileumeditie houdt Stichting Rondom Gees op donderdag 13 april vanaf 19.30 uur een gratis te bezoeken gezellige avond in dorpshuis De Hesselerhof in Oosterhesselen. De toekomst van de antieke motoren wordt onder de loep gelegd door Doede Bakker en Peter van Gelder. Bakker komt namens de FEHAC (Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs) naar Oosterhesselen en Van Gelder vertegenwoordigt het bedrijf GVG Oliehandel. Onder meer milieuaspecten komen aan bod tijdens de twee lezingen, die elkaar aanvullen. In De Hesselerhof worden die avond ook enige oude motoren - onder meer een 400cc Excelsior uit 1904 - gepresenteerd. Zie ook www.rondomgees.nl.

Auteur

Redactie