Fia Visser: 'Plannen van onderaf bundelen in Gees'

GEES

Basisschool Rehoboth is niet meer in gebruik en ook basisschool De Klimop gaat definitief dicht in Gees. Hoe gaat het straks verder met de lege schoolgebouwen?

Door Kristian Elders Over die vraag hadden inwoners van Gees het zaterdag in de voormalige Rehoboth-school. Het pand aan de Dorpsstraat was opengesteld voor publiek om maatschappelijke ideeën in te brengen. De Klimop was zaterdag niet toegankelijk, maar de plattegrond van die school was te zien in de geopende voormalige school. Ook de wethouders Jan Zwiers en Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden lieten hun gezicht zien in het gebouw. “Het dorp is leidend voor wat betreft de plannen”, zegt Zwiers. “We zien graag dat de kracht van de samenleving daarvoor wordt gebruikt. De beste ideeën worden niet achter het bureau bedacht in het gemeentehuis, maar komen hier vandaan.” Even verderop - daar waar voorheen de leerkrachten een kop koffie dronken tijdens de pauzes - staan Marga Rouwhorst (66), Susan Hordijk (53) en Fia Visser (59) uit Gees. “Het is goed dat deze twee locaties beschikbaar blijven voor het dorp. Ik zou hier graag sociale activiteiten zien”, vertelt Hordijk. “Ik denk bijvoorbeeld aan cursussen, een ruimte voor ontmoeting, kunst, lezingen, cultuur en muziek.” Rouwhorst vindt de interactie belangrijk in een dorp als Gees. “Het is mooi wanneer jongeren en ouderen elkaar kennen, ondersteunen en aanvullen. Dat is belangrijk om dit dorp in leven te houden. Bij elkaar aankloppen zou vanzelfsprekend moeten zijn, vind ik. Een nieuwe bestemming voor beide gebouwen past goed in die gedachte. Het hoort bij een dorp om een open ontmoetingsplek te hebben. Mensen zouden er bijvoorbeeld samen aan yoga kunnen doen.”

Stimuleren

Visser wil het gevoel van verbondenheid nog meer stimuleren. “Mannen, bijvoorbeeld, hebben behoefte aan een avond om samen een biertje te drinken”, weet zij. “Ik vind het goed dat we plannen van onderaf bundelen in Gees. Zo denk ik aan kinderopvang door ouderen zodat jonge ouders gewoon kunnen werken. Buiten zou een klein voedselbos kunnen worden aangelegd. Heel onderhoudsarm als je het goed doet en het geheel geeft een prachtig gezicht rondom de gebouwen.” Een initiatiefgroep - deze bestaat uit Hans Hornstra, Siny Vink (beiden van Nei Naoberschap Gees), Roel Fleurke en Mieke Lansu (beiden van Plaatselijk Belang Gees) werkt de verzamelde ideeën uit tot een of meerdere scenario’s. Plaatselijk Belang Gees presenteert deze eind juni aan Zwiers en Huizing. De initiatiefgroep zelf denkt aan onder meer een ontmoetingsplek, ouderenhuisvesting met zorg, een cursus- en lesruimte en een bedrijfsverzamelgebouw voor kleine ondernemers. Een idee of uitgewerkt plan inleveren kan uiterlijk zaterdag 15 april. Meer informatie: e-mail naar secretarispbg@hotmail.nl.

Auteur

Redactie