Camperplaats ’t Haantje opent deuren

Emmen

’T HAANTJE - Eigenaren Albert (62) en Aletta Kok (51) hebben erg veel zin in het nieuwe seizoen en zijn druk bezig de laatste dingen op orde te maken voor de opening van Camperplaats ’t Haantje op 15 april.

Door Mayke Bos Het is bijna drie jaar geleden dat de minicamping met restaurant en kanoverhuur van Albert en Aletta Kok haar deuren sloot. Niet omdat de camping niet goed liep, maar omdat de bedrijfsactiviteiten niet meer te combineren waren met hun vaste baan. “Ik ben adviseur planning en roostering op het Drenthe College in Emmen. Het is een leuke en uitdagende baan en ik zou er niet mee willen stoppen”, verklaart Aletta. Albert is docent huishoudkunde en scheikunde en ook hij is daarin nog steeds werkzaam. “Bovendien was ik op de camping kok, tuinman en een manusje-van-alles”, lacht hij.

Rapport

Het heeft Albert en Aletta niet altijd meegezeten. In 1999 kochten ze de camping, die toen een vergunning voor elf plekken had. Er was een mogelijkheid om uit te breiden en die pakten ze met beide handen aan. “We hebben een toiletgebouw gemaakt, elektriciteit aangesloten en het hele terrein ingericht als camping. We kregen een vergunning voor veertig plaatsen en die hebben we nog steeds”, vertelt Albert. Met drie campings in de nabije omgeving leek de concurrentie niet moordend, maar de wetgeving veranderde en op het hoogtepunt waren er maar liefst zestien campings in een straal van vijf kilometer. Het pand waarin ze zouden gaan wonen en waar het restaurant moest komen, bleek erger verouderd dan bleek uit het bouwtechnisch rapport dat ze hadden laten maken. “Op één muur na is alles tegen de vlakte gegaan, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was”, vertelt Albert. Een slechte start dus, voor het stel. Toch liep het al gauw op rolletjes. Albert en Aletta kregen het steeds drukker in het restaurant en hoewel hun kinderen of mensen uit de buurt weleens bijsprongen was het een erg druk bestaan tussen april en oktober. “Dat was zeven dagen per week werken”, verzucht Albert. Toch kijken ze er met een goed gevoel op terug. Het was namelijk ook altijd erg gezellig. “Ja, leuk was het wel”, beaamt Aletta.

Camper

In 2014 besluiten ze ermee te stoppen. Het is voor Albert en Aletta geen gemakkelijke beslissing en het is erg onwennig het eerste jaar. “We hadden al die jaren geen zomervakantie gehad, dus we moesten iets verzinnen”, zegt Aletta. Er werd een camper aangeschaft, waarvan ze al snel de smaak te pakken hadden. Minstens vier keer per jaar trokken ze er met de camper op uit en zo deden ze veel ervaring op met camperplaatsen. Al reizende verzamelden ze de ingrediënten voor de perfecte camperplaats en zo ontstond het idee om zelf camperplaatsen te realiseren. “Verharde waterpas staanplaatsen met een mooi stukje ruimte rondom en voldoende voorzieningen”, somt Aletta op. Albert voegt daar ‘voldoende groen’ aan toe. Teveel gravel of grind vindt hij maar niets. Zelf kozen ze daarom voor grastegels, zodat de ondergrond verhard is, maar er wel gras doorheen groeit. “Ik moet dus straks mijn straat maaien”, grinnikt Albert. Albert en Aletta verwachten weer even te moeten wennen aan gasten, maar ze zijn blij dat het terrein straks weer in gebruik is. “Je levert natuurlijk een stukje privacy in, maar ik zie ernaar uit om de verscheidenheid aan mensen weer voorbij te zien komen en even een praatje te maken”, zegt Aletta. Albert is nog bezig met het aansluiten van het water in het toiletgebouw, maar hij maakt zich niet echt druk. “De boiler is twee jaar lang uitgeschakeld geweest, dus we hopen dat die het nog doet. Maar anders hebben we nog een week om het op te lossen. Het komt allemaal in orde voor de opening!”

Auteur

Redactie