Ellen Meijer: ‘Yoshi betekent doorgaan’

SLEEN

Budovereniging Yoshi in Sleen kan door. Het vorige bestuur stapte eerder dit jaar op, maar tijdens de ledenvergadering bleek afgelopen week dat de neuzen dezelfde kant opstaan in het brinkdorp en omstreken.

Door Kristian Elders Het nieuwe bestuur bestaat vooralsnog uit vier leden. Dat zijn voorzitter Jan Kasper, secretaris Henri Seubers, penningmeester Henk Koopman en Ellen Meijer, die zich op de wedstrijdzaken gaat richten. Er is nog een vacature voor een vijfde bestuurslid. “Waarom het vorige bestuur opstapte? Ik heb geen idee. De club was én is gezond. Verder zijn er trainers en leden. Ik kende dat bestuur niet persoonlijk”, vertelt oud-Ommenaar Kasper (44), die op een steenworp afstand van de thuishaven van Yoshi woont. De ledenvergadering in mfc De Brink in Sleen telde 23 leden van Yoshi, de club waar judo en jiujitsu worden aangeboden in de eigen dojo aan de Oldenhoffstraat. De leden lieten massaal weten dat de vereniging moet blijven bestaan en gaven het nieuwe bestuur groen licht. Kasper: “De kinderen, bijvoorbeeld, hebben zoveel plezier tijdens hun sport. Dat is geweldig om te zien.”

Facebook

Yoshi wil de bekendheid vergroten in de regio. Er komt een vernieuwde website en ook de pagina op Facebook krijgt aandacht. Kasper: “We willen clinics geven op scholen en ook de Koningsspelen zijn voor ons een kans om reclame te maken voor Yoshi. Ook de dorpen rondom Sleen moeten Yoshi kennen en weer herkennen.” Yoshi heeft met Johann Smit een zeer ervaren trainer. De 73-jarige Emmenaar vertelt dat de club al dik veertig jaar bestaat. Meijer (22) doet ook alweer jaren aan judo en zegt dat er bij Yoshi sprake is van een recreatieve en ongedwongen sfeer. “In de omgeving is topsport belangrijker.” Paradepaardje van Yoshi is het IJspegeltoernooi. Aan dat toernooi doen jaarlijks honderden judoka’s mee uit de wijde omtrek. Smit: “Mede daaruit blijkt dat de vereniging bestaansrecht heeft in deze gemeenschap.”

Nieuwbakken

Yoshi bestaat thans uit bijna veertig leden, die wonen in onder meer Sleen, Erm, Oosterhesselen, Aalden, Zweeloo en Schoonoord. Volgens het nieuwbakken bestuur is het zaak om het ledenaantal op te krikken. Kasper ziet zestig leden als een reële doelstelling. “We doen het samen met de leden, want daardoor ontstaat er meer draagvlak. Het is mooi om te zien dat er al zes mensen zijn die waar nodig willen bijspringen als vrijwilliger tijdens bijvoorbeeld het IJspegeltoernooi. Een volledige functie kost die mensen op dit moment te veel tijd, maar zij willen dus best eens iets doen. Ze meldden zich spontaan aan.” Meijer: “Yoshi (een Japans woord, red.) betekent doorgaan. De club gaat dus verder.” Kasper: “De vereniging blijft bestaan en kan ook groeien. Zolang we maar samen in gesprek blijven.”

Auteur

Redactie