Drie tachtigers blijven recreanten VVBO trouw

EMMEN

Zij zijn de tachtig gepasseerd, maar volleyballen nog altijd elke donderdagavond bij VVBO in de Emmer wijk Barger-Oosterveld. Het gaat om Theo Laban, Roelof Boezen en Jan van der Wal.

Door Kristian Elders Laban is 82 jaar, Boezen is een jaar jonger en Van der Wal is een tachtigjarige. Het drietal woont in Emmen en maakt nu zo’n tien jaar deel uit van het recreantenteam van Volleybal Vereniging Barger-Oosterveld. De club in het blauw en wit - opgericht in 1979 - heeft ook een dames recreantenteam. De ervaren volleybalheren waren voorheen lid van Emmen’95. “We zijn sportvrienden”, vertellen Laban en Boezen. Zij treden voor deze gelegenheid - samen met clubvoorzitter Ilona Benes (30) - tijdens een gesprek in de Emmer Sporthal Meerdijk op als woordvoerders van de afwezige Van der Wal, die ziek thuiszit. De Emmer volleyballers hebben één geluk: zij kampen niet met blessureleed. “Het is niet zozeer een prestatie dat we nog altijd volleyballen. Geluk speelt een grote rol. We zij gezond en fit en zouden nog graag vijf jaar willen spelen.” Volgens Laban en Boezen is het een groot voordeel dat er bij volleybal geen sprake is van lichamelijk contact. De wekelijkse training voor de recreanten in Sporthal Meerdijk neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Na een warming-up en inslaan is het tijd voor kleine wedstrijden. Trainer van de heren is Mennie Neef. Boezen: “Na die anderhalf uur hebben we het ook wel gehad, hoor. Dan is het mooi geweest. Ik heb alleen in competitieverband gespeeld in mijn vroegere woonplaats Nijverdal, maar dat is zestig jaar geleden. De naam van die club? Ik zou het niet meer weten.”

Opvallende naam

Laban speelde op zijn beurt nooit in competitieverband. Hij zegt er ‘de juiste lengte niet voor te hebben’. Het groepje recreanten herbergt de nodige ervaring. Opvallende naam is Albert Kooistra uit Noord-Sleen. Hij is de vader van profvolleyballer Wytze Kooistra, die eerder dit jaar werd gekroond tot sportman van het jaar 2016 in de gemeente Coevorden. Saillant detail: Wytze trainde voor de gelegenheid twee keer mee met de recreanten. “Hij paste zich aan tijdens de training”, lacht Boezen. Laban: “Wel liet hij nog even zijn sprongservice zien. Dat was geweldig.” De heren - Laban doet ook aan badminton en Boezen speelt tennis bij LTC Emmen - maken deel uit van ‘een leuke groep met een trainer die zorgt voor een goede sfeer’. Oefenmeester Neef maakt zo nu en dan een grapje. Uiteraard zijn er wel eens meningsverschillen over een bal die in of uit is, maar gezeur is er nooit volgens Laban en Boezen. Belangrijk voor de teambuilding is de jaarlijkse barbecue aan de vooravond van het volleybalseizoen bij Kooistra thuis in het rustieke Noord-Sleen. De jongste recreant van VVBO is 44 jaar. De andere teamleden zijn uiteraard ouder, maar Laban, Boezen en Van der Wal spannen overduidelijk de kroon. “Competitie tegen andere clubs hoeft op onze leeftijd niet meer zo nodig.” Preses Ilona Benes is blij met het heren recreantenteam. “Op deze wijze blijven ze fit.”

VVBO

Het eerste herenteam van VVBO speelt in de eerste klasse en het tweede team is derdeklasser. Het enige damesteam in competitieverband komt uit in de derde klasse. De club heeft nog een jeugdteam en een miniteam. Benes: “Volgend seizoen hopen we op twee miniteams. Financieel gezien staat de club er goed op, maar ons ledenaantal houdt niet over.” Benes maakt zelf deel uit van het damesteam en komt na het vraaggesprek met een aangename verrassing op de proppen voor de fitte tachtigers. Met een fraaie bos bloemen en een woord van dank namens VVBO op zak verlaten zij even later - na het maken van de foto op de sportvloer - in hun nopjes Sporthal Meerdijk.

Auteur

Redactie