Oude tijden herleven in kinderboerderij oude zoo

EMMEN

Aanstaande zaterdag is het zover: dan opent Zorggroep de Hooimijt zijn kinderboerderij in de voormalige dierentuin in Emmen. En dat wordt voor veel mensen een feest der herkenning.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Alsof je de kinderboerderij van de toenmalige dierentuin binnenstapt, zo voelt het wanneer je een bezoekje brengt aan de ‘Stadsboerderij - dierbare ontmoeting’, zoals de kinderboerderij in zijn volledigheid heet. De kippenren, de duiventil, het konijnenhok en de binnenverblijven voor de schapen en de geiten, de houten koe die kinderen konden ‘melken’ en zelfs de geur. Alles lijkt hetzelfde gebleven, als toen in de voormalige dierentuin. “We konden er dan ook zo in”, beaamt de 57-jarige Sienie Fischer, directrice van de Hooimijt.

Dementerenden

De Hooimijt bestaat zeven jaar en is een zorgboerderij met drie vestigingen in Emmen, één in Klazienaveen en één in Weerdinge. De Hooimijt biedt dementerenden bijzondere activiteiten en leuke dagjes uit. Met 25 personeelsleden en een grote groep vrijwilligers ondersteunt de Hooimijt maar liefst 140 ouderen. En vanaf 18 maart kan dat dus ook met dieren. “Dieren brengen rust”, weet Fischer. “Het is daarnaast ook leuk en uitdagend voor de ouderen om mee te helpen op de kinderboerderij door bijvoorbeeld de dieren te verzorgen. Dieren doen het erg goed bij de mensen.” In de stadsboerderij zijn zangvogels, konijnen, gerbils, cavia’s, duiven, schapen, minivarkens en twee soorten geiten te zien. Fischer: “De gemeente heeft toegezegd dat we ook nog een stuk gras krijgen (het voormalige pinguïnverblijf, red.) als graasgebied voor onze pony’s.” Aanvankelijk zit de Hooimijt een jaar op de locatie in het oude dierenpark met een optie voor een tweede jaar. Het is daarna aan de gemeente om te kijken of ze verder wil met de kinderboerderij. Maar dat ziet Fischer met vertrouwen tegemoet. “Zo’n gratis te bezoeken kinderboerderij is erg populair bij de Emmenaar, dat zal niet veranderen. Als ik hier ben voor een werkbespreking kom ik helemaal tot rust. Iedereen zal hier zijn rust vinden. Laat ik het zo zeggen: het zou me verbazen als er over een paar jaar geen plek meer is in het park voor een kinderboerderij.”

Tieners

De fervent dierenliefhebber – woonachtig in Emmer-Compascuum – wijst naar twee tieners die over het hek leunen om de geiten te aaien. De jongens zien er stoer uit met hun leren jackie en hun achterstevoren gedragen pet. Fischer: “Kijk die jongens nou, daar kan ik enorm van genieten. Ze zien er stoer uit en zullen dat op school ook wel zijn, maar hier zijn ze gewoon lekker zichzelf.” Op 18 maart wordt de kinderboerderij om 11.30 uur officieel geopend door wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) waarna het park iedere woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur is geopend.

Auteur

Redactie