De Patrijzenteller

Emmen

Was het niet veertig jaar geleden dat de patrijs

Niet weg te denken was van het Nederlandse platteland Maar dat uit de verstreken decennia is gebleken Dat zij in een toenemende meerderheid zijn verdwenen Voor de vijf procent die nog op de landerijen loopt Is voor de instandhouding van dit historische soort De teller van Nederlandse patrijzen ingevlogen En uit hart voor het dier tot patrijzenteller gedoopt Twee uur na zonsopkomst of voor zonsopgang Klinkt de lokroep van het mannetje over het veld Een geluidsopname van een patrijs wel te verstaan De patrijzenteller zelf observeert, luistert en telt Hij wacht geduldig op de hogere en kortere roep Van de misschien aanwezige vrouwtjes op het land Waar vòòr april de patrijs zijn territorium bepaalt En de patrijzenteller, de papieren vogels in zijn hand © Berendy Gähler © www.gemeentedichteremmen.nl

Auteur

Redactie