Emmen krijgt nu ook houtbeeldenfestival

EMMEN

Na het succesvolle IJsbeeldenfestival vorig jaar in Emmen staat er in maart een vergelijkbaar event gepland: Woodcarving Sunday. Het wordt de laatste klus van Marcel Meijer als centrummanager.

Tekst en foto: Vincent Trechsel Bezoekers kwamen medio december letterlijk van heinde en verre om de ijskunstenaars in Emmen aan het werk te zien. In grote blokken ijs werd gehakt, geslepen en geboord met bijzondere ijssculpturen als resultaat. De variant in het voorjaar vindt eind maart plaats, maar dan met hout. Ook dan werkt Wim Vos uit Orvelte – in december door deze krant als ijsgoeroe bestempeld – samen met Emmenaar Marcel Meijer.

Kabouter

Tijdens Woodcarving Sunday – het evenement wordt 26 maart gehouden – kunnen bezoekers hetzelfde verwachten als met het IJsbeeldenfestival. Ook dan zien de mensen vijf ‘kettingzaagkunstenaars’ aan het werk. Wat begint als een blok hout van twee meter hoog en zestig centimeter breed, verandert in een kabouter of een herdershond. Vergelijkbare resultaten zijn overigens te zien in de Emmerdennen. “Dit is een leuke activiteit”, oordeelt Marcel Meijer. “Ik vind het belangrijk dat zowel publiek als ondernemers een mooie koopzondag kunnen beleven. Ik heb me daar altijd hard voor gemaakt.” Eigenlijk zou de koopzondag van maart gelijk vallen met de Miss Emmen-verkiezing, maar die gaat voorlopig niet door. De vele voorbereidingstijd en ‘omstandigheden’ zijn daar debet aan. Meijer: “Om het gat op te vullen, gaan we weer met Wim Vos aan de slag. Behalve van ijs, weet hij ook alles van houtbewerking.” Waar de ijskoude kunstwerken vorig jaar geschonken werden aan de ijsberen van Wildlands, neemt deze keer de gemeente Emmen de houten beelden over. Als de eerste sloopfase van de oude dierentuin is afgerond, krijgt de natuurkunst een mooi plekje in het voormalige dierenpark. “De gemeente ziet graag natuurkunst in het park”, verklaart Meijer.

Sollicitanten

Het evenement gaat gepaard met het vertrek van Marcel Meijer als centrummanager, die daarvoor 24 jaar bestuurlijk actief is geweest. Emmen heeft zich mede daardoor flink op de kaart weten te zetten. Evenementen als Emmen Can Dance, Living Statues, de stadsviering van Halloween, Emmen Goes Eco en het genoemde IJsbeeldenfestival komen uit zijn koker, waarvan de laatste twee vorig jaar voor het eerst werden georganiseerd. “In april zit het er helaas op. Ik was één van de 35 sollicitanten, maar het bestuur heeft voor Laurens Meijer (geen familie, red.) gekozen. Voor mij persoonlijk is dat heel jammer, want ik was nog graag doorgegaan. Ik houd mijn webshop wel en blijf me inzetten voor de markt in Emmen.” Woodcarving Sunday wordt 26 maart georganiseerd van 13.00 tot 17.00 uur. De houten kunstwerken zijn te zien op het Noorderplein, het Marktplein, het Matisseplein (bij de overdekte fietsenstalling), het Mondriaanplein en voor de ingang van het oude dierenpark.

Auteur

Redactie