Commerciële Club Emmen legt Atlas voor gemeenten onder de loep

EMMEN

Op initiatief van de Commerciële Club Emmen was er maandag een bijeenkomst over de Atlas voor gemeenten. De gemeente Emmen is al jaren hekkensluiter van de ranglijst. "Hoe kan het dat wij de minst aantrekkelijke gemeente vormen, maar tegelijkertijd de gelukkigste inwoners hebben?" Dat vraagt Leonie Pluyter zich af namens de Commerciële Club Emmen.

Het onderzoek Atlas voor gemeenten richt zich op leefbaarheid en veiligheid, kunst, erfgoed en cultuur; zorg en welzijn; mobiliteit en milieu, woonklimaat en voorzieningen plus economie en de arbeidsmarkt. Hoe komt het dat Emmen onderaan eindigt in de lijst en wat kan daaraan gedaan worden? "Dat vroegen wij als leden van de club ons af", zegt Pluyter "Ook de aanwezige fractieleden van de Emmer gemeenteraad vroegen zich dat af." Een onderzoeker van Atlas voor gemeenten - Roderik Ponds - was uitgenodigd om tekst en uitleg te geven in het hol van de leeuw. "Ponds legde helder uit wat zij onderzoeken en waarom ze dat doen."

‘De gemiddelde Nederlander’

Pluyter: "Waar het globaal om draait in het onderzoek is wat ‘de gemiddelde Nederlander’ mee laat wegen in het zogeheten verhuisgedrag. Een belangrijk aspect daarbij is de aanwezigheid van banen en carrièrekansen op een goed te overbruggen afstand. Daarnaast zijn de aanwezigheid van een historisch centrum en een uitgaansgelegenheid belangrijke factoren om te kiezen voor een woonplaats." Pluyter: "Er werd gepraat over hoe wij samen voor een breder aanbod van banen kunnen zorgen. Een idee dat onderzocht wordt en aangedragen werd, is het vergroten van banenaanbod door het werken over de grens gemakkelijker te maken. Als deze regio Duitsland mee zou kunnen nemen in de banen op rijdbare afstand, vergroten we de ‘cirkel’ met de helft. De discussie en vragenronde werden in goede banen geleid door gastspreker Dick Edelstein. Uiteindelijk werd er met een knipoog geconcludeerd dat we nog steeds liever op de laatste plaats eindigen. Dan wordt er tenminste over ons gesproken. Niemand weet immers wie bijvoorbeeld nummer 33 is." Saillant detail: de Atlas voor gemeenten 2017 wordt op 18 mei wereldkundig gemaakt in het Emmer Atlas Theater. Dat gebeurt op uitnodiging van locoburgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen.

Auteur

Redactie