Nieuwe dagbesteding in Zweeloo

ZWEELOO/AALDEN

Treant Zorggroep opent woensdagmiddag 1 maart om 14.00 uur de nieuwe dagbesteding aan de Marktstraat in Zweeloo. De naam van de dagbesteding is Plezant.

Door Kristian Elders Samen met de fysiotherapiepraktijk van pandbeheerder Medifast en Drieluik Kinderopvang wordt morgen van 14.00 tot 16.00 uur een open huis gehouden. De dagbesteding is op maandag 6 maart voor de eerste keer operationeel. De openingsdagen en tijden zijn elke maandag en donderdag van 10.15 tot 15.45 uur. De dagbesteding is een pilot tot eind dit jaar en bij een succesvolle eerste periode volgt wellicht een uitbreiding naar meer dan twee dagen per week. Treant huurt de ruimte van Medifast. Op een steenworp afstand van de Marktstraat is woonwijkcentrum De Korenhof van Treant te vinden in Aalden. Daar vertellen Diana Huisman (56) uit Odoornerveen en de 49-jarige Hilda Kiers uit Sleen ‘op kantoor’ over de dagbesteding in Zweeloo. De oud-Amsterdamse Huisman wordt gastvrouw op de genoemde locatie. Zij begeleidt straks activiteiten en dat kan volgens haar ook simpelweg een gesprek zijn. De ervaren Huisman geeft professionele hulp tijdens de dagbesteding in Zweeloo, is van origine verzorgende en werkte ook lange tijd in de psychiatrie.

Oudere jongeren

“Niet alleen oude mensen kunnen zich aanmelden voor de dagbesteding, maar ook zogeheten oudere jongeren”, zegt Huisman. “We willen mensen uit huis krijgen én aan de bel trekken. Het komt voor dat zij verpieteren in hun huis. Tegenwoordig moeten mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, maar velen kunnen dat niet. Dat kan door lichamelijke en psychische klachten komen.” Hilda Kiers rekent op een lage drempel in het pand aan de Marktstraat. Zij werkt in de dagbesteding van De Korenhof. Samen met de huismeester en facilitair coördinator van De Korenhof - dat is Jannette Klasens uit Schoonoord - zette zij binnen zeer korte tijd het plan voor de nieuwe dagbesteding op. “De kinderen van Drieluik, het bewegen bij de fysiotherapiepraktijk én de deelnemers van de dagbesteding kunnen elkaar versterken”, vertelt Kiers. “Iedereen kan elkaar aanvullen en ook mensen uit De Korenhof kunnen naar de dagbesteding in Zweeloo komen. Verder richten we ons op de dorpen uit de oude gemeente Zweeloo. Dat zijn Zweeloo, Aalden, Wezup, Benneveld en Meppen.”

Erg leuk

Hoewel Kiers in de ‘we-vorm’ spreekt, draagt zij samen met Klasens het stokje over aan Huisman. “Het was erg leuk om deze pilot op te zetten, maar het is ook goed om alles over te dragen. Ik kan dit loslaten en Diana mag ons uiteraard altijd raadplegen.” Huisman benadrukt dat niet alle activiteiten in de dagbesteding als collectief plaatsvinden. “Mensen mogen kiezen. Zij kunnen ook iets alleen doen. Denk bijvoorbeeld aan een bloemstukje maken of een onderwerp bespreken dat in de krant staat. Verder kunnen mannen en ook vrouwen met hout werken en vergeet bijvoorbeeld een activiteit als sjoelen niet. Ook noem ik kaarten en het zou mooi zijn dat koken er in de toekomst mogelijk is. Nieuwe activiteiten bedenken - dus nieuwe prikkels geven - is belangrijk, vinden wij.” Meer informatie: bel activiteitenbegeleider Alma Geerts (voor vrijwilligers die willen helpen bij de dagbesteding) of bel klantrelatiebeheerder Geertje Mulder (voor belangstellenden om deel te nemen aan de dagbesteding) via 0900-0591.

Auteur

Redactie