Kjeld Nuis: 'Ik zat in een goede flow'

EMMEN

Het is niemand ontgaan afgelopen weekend. Emmen is een tweevoudig wereldkampioen rijker. Kjeld Nuis versloeg in het Zuid-Koreaanse Gangneung zijn concurrenten op de 1000 en 1500 meter. "Mijn eerste wereldtitels zorgden voor kippenvel", zegt Nuis.

Door Marc Slagter Je bent het hele seizoen al oppermachtig op de 1000 meter en was daardoor de grote favoriet. Voelde je dat zelf ook? "Die druk heb ik natuurlijk een beetje over mezelf afgeroepen door op die afstanden het hele seizoen al goed te rijden. Ik had op de 1000 meter internationaal alleen nog maar goud gehaald. Dus naarmate het WK naderde, voel ik die druk wel komen. Heel Nederland verwachtte ook dat ik die titel ging binnenslepen." Hoe ga je met die druk om? "Vanaf het moment dat we in Gangneung aankwamen, voelde het schaatsen al goed en had ik het juiste gevoel meegenomen. Het is meer buiten de ijsbaan waar je de druk voelt. Lange dagen, hotelkamer, eten, en wakker liggen in bed. Dat is echt een onderbuikgevoel. Dat zijn voor mij vaak de momenten om met het thuisfront te facetimen. Lekker met Jill en Jax kletsen. En als ik die kleine druktemaker zie en hoor lachen tijdens het spelen, ben ik heerlijk met mijn hoofd bij hun. Daardoor ben ik vrolijk en ontspannen. Mijn vriendin Jill is soms best een mental coach voor me. Ik zat echt in een goede flow." Heb je de winst op de 1000 meter echt gevierd of moest je je direct focussen op de 1500 meter? "Het was mijn eerste wereldtitel en die prestatie zorgde voor kippenvel! Dus dat hebben we wel even gevierd. Maar het echte genieten was van korte duur, want ik wist dat ik in deze vorm evenveel kans maakte op de 1500 meter. Dus ging de focus snel naar die afstand. Al was ik wel een stuk relaxter en was er een last van mijn schouders gevallen." Het hele WK kon je heel goed zien dat jullie een enorm hecht team zijn. Hebben de prestaties van Sven Kramer en Jan Smeekens bij jou voor extra druk gezorgd of juist voor een extra stimulans? "Beide. Sven pakte als eerste goud op de 5 kilometer en daarna Jan op de 500 meter. Ik mocht pas zaterdag en wilde die flow natuurlijk niet verbreken. Dat zorgde wel voor extra druk, maar aan de andere kant ook voor een stuk inspiratie dat je als team op het goede pad zit." Op de 1500 vloog je over het ijs. Op welk moment in de race wist je dat je een erg goede race reed? "Al heel snel. Bij de opening deed ik vrij weinig en kwam de snelheid zo makkelijk. Ik zat de eerste kruising meteen Yuskov op de hielen. Ik kon optimaal onderdoor komen die binnenbocht en door versnellen. Ik dacht: 'Nog een ronde en dan die laatste kruising weer profiteren'. Maar ik kruiste over hem heen. Toen wist ik dat het goed zou gaan komen." Hoeveel berichtjes en telefoontjes heb je gehad vanuit Emmen? "Mijn telefoon stond op ontploffen! Ik kreeg ruim honderd berichtjes en reken social media niet eens mee. Daar heb ik denk ik nog niet eens de helft van gelezen." Dit smaakt naar meer natuurlijk. Over twee weken is het WK-sprint. Ga je nu anders zo’n voorbereiding in met twee titels op zak? "Ik ben geland na een lange busreis, een lange vlucht naar Vancouver en een laatste uur vliegen naar Calgary. Ik ga hier zeker van genieten en hoop op de 1000 meter nog voor een stuntje te gaan zorgen en op de 500 meter niet te veel te verliezen. En wie weet waar het me brengt. Jill en Jax komen samen met mijn ouders en schoonouders ook naar Calgary. Gelukkig hoef ik hun niet nog eens twee weken te missen. Dat zou ik niet trekken. Of ik anders aan de start sta als meervoudig wereldkampioen? Nee, want ik zie dit als een nieuw kampioenschap. Toch is het nu nét even leuker."

Auteur

Redactie