Idols-kandidaat Isa Zwart: ‘Dit is mijn kans’

EMMEN

De ingetogen versie van het auditienummer ‘Have you ever seen the rain’ - van Creedence Clearwater Revival - door Isa Zwart had een groots effect in het RTL-programma Idols.

Tekst en foto: Mayke Bos Een kippenvel remix, volgens jurylid Ronald Molendijk. Dat was precies waar de zestienjarige Isa Zwart uit de Emmer wijk Barger-Oosterveld op hoopte. Eerder die dag overwoog ze nog om een nummer te kiezen waarmee ze iets meer uit kon pakken met flinke uithalen, maar ze besloot het op het laatste moment toch dicht bij zichzelf te houden. “Ik was bang dat ze het misschien saai zouden vinden, maar dit is wie ik ben en wat ik doe”, vertelt de jonge singer-songwriter.

Reacties

Ze zingt en speelt gitaar zolang ze zich kan herinneren en het is haar grootste droom om daar haar beroep van te maken. Zodra ze kon schrijven, schreef ze haar eigen nummers. “Over mijn hond, of mijn moeder. Ik bedacht zelf noten, want echte muzieknoten kon ik toen nog niet lezen. Bij een streepje moest ik omhoog en bij een stipje moest ik naar beneden zingen”, vertelt ze lachend. Sinds drie jaar speelt ze ook piano. Bovendien volgt ze theaterlessen bij Loods13 in Emmen. Een echt podiumbeest, zou je kunnen zeggen. Maar dan wel in de haast betoverend bescheiden versie van Isa Zwart. “Je hebt de capaciteit om een heel groot WTC-gebouw in Rotterdam heel klein te maken”, sluit Molendijk zijn commentaar af. Het eerste jurylid is binnen en al gauw volgt de rest. “Wat een rust straal jij uit. Een hele goede auditie”, is Eva Simons van mening. Jurylid Jamai Loman is ook onder de indruk en geeft aan erg benieuwd te zijn of ze ook volume heeft. Martijn Krabbé sluit de reeks positieve reacties af met: “Je hebt me betoverd, ik vond het erg, erg goed.” Het Idols-avontuur was daarmee begonnen voor de Emmense zangeres, maar ze mocht er niets over zeggen tot de uitzending van vorige week woensdag. “Eerst was het niet moeilijk om mijn mond te houden, want niemand wist dat ik auditie had gedaan. Maar toen er voorstukjes op televisie te zien waren, was het wel even lastig. Mensen zijn echt nieuwsgierig!” Toch lukte het haar om niets te verklappen en na de uitzending werd ze overspoeld met reacties.

Ontploffen

“Mijn mobiel stond op ontploffen. Dat had ik echt niet verwacht!” Ze kreeg lovende berichtjes van de winnaar van Holland’s Got Talent en een deelnemer van The voice of Holland, maar ze kreeg ook het verzoek om op een bruiloft te zingen. Isa beseft dat haar carrière in de lift zit en dat motiveert haar om zich volledig op haar muziek te richten. De afgelopen tijd is ze dan ook veel in de studio te vinden. “Dit is mijn kans om te laten zien wie ik ben en wat ik kan, want ik sta nu in de schijnwerpers. Ik heb pas de volledige versie van mijn auditienummer uitgebracht op mijn eigen YouTube-kanaal, omdat mensen daarnaar vroegen. Maar ook veel eigen nummers. Ik zit in het examenjaar van de Havo, maar ik heb het gevoel dat ik dit nu moet doen. Ik ga de komende tijd heel veel van me laten horen!” De volgende uitzending waarin Isa Zwart te zien is, is op 8 maart, tijdens de theaterronde.

Auteur

Redactie