'Saamhorigheid groot' voor Samenloop voor Hoop Zweeloo

ZWEELOO/WEZUPERBRUG

De buurdorpen Zweeloo en Aalden krijgen dit jaar een Samenloop voor Hoop. Op de brink in Aalden wordt het wandelevenement gehouden op zaterdag 7 en zondag 8 oktober.

Door Kristian Elders Daar waar in Emmen de Samenloop voor Hoop dit jaar alsnog geen tweede editie beleeft, is het in Aalden later dit jaar tijd voor de vuurdoop. De zussen Grietje Oosting-Tangenberg en Ankie Tangenberg zetten zich in voor de organisatie van de 24-uurs wandelestafette, speciaal voor iedereen die met kanker te maken heeft. Grietje (52) woont in Zuidlaren en reisde voor het gesprek met de ZuidOosthoeker af naar Wezuperbrug, want daar woont Ankie (46). De inwoonster van Zuidlaren zet zich al langer in voor KWF Kankerbestrijding. Zij was betrokken bij de opstartfase van de eerste loop in Emmen. “Mijn eerste Samenloop voor Hoop zag ik in Norg. Ik was direct verkocht”, vertelt Grietje. Ankie zag haar eerste Samenloop voor Hoop in Annen. “Dat was indrukwekkend”, zegt zij. Mede omdat hun vader Tinus vier jaar geleden overleed aan kanker, hebben de zussen speciale gevoelens bij het genoemde evenement. Waar dan ook. “Een van de belangrijkste doelen van de Samenloop voor Hoop is het bespreekbaar maken van kanker.” De gemeenschap van Zweeloo en omstreken is volgens de initiatiefnemers - zij worden bijgestaan door in elk geval Marjan Braam-Bruinsma uit Aalden - geschikt voor de estafette. “De saamhorigheid is groot in de dorpen. In grotere plaatsen kan dat lastiger zijn.”

Zweelermarkt

De jaarlijkse Zweelermarkt op de brink in Aalden verschuift dit jaar overigens naar 6 en 7 oktober. Na afloop van de warenmarkt - deze wordt op 7 oktober gehouden van 10.00 tot ongeveer 15.30 uur - is het de beurt aan de eerste Samenloop voor Hoop. “De bomen op de brink maken de sfeer intiem.” De zussen zijn blij met zo’n 25 teams en een mooi aantal eregasten. Bij hotel café restaurant Hegen in Wezup wordt donderdagavond 9 februari vanaf 20.00 uur een informatieavond gehouden om vrijwilligers en bestuursleden te werven. Grietje Oosting-Tangenberg geeft er een presentatie over de Samenloop voor Hoop en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om mee te helpen. Ook kunnen er vragen worden gesteld over de Samenloop voor Hoop Zweeloo. Meer informatie: stuur een e-mail naar samenloopvoorhoopzweeloo@gmail.com of bel Ankie Tangenberg: 06-29306774. Meer algemene informatie staat op www.samenloopvoorhoop.nl. Deelname aan de loop kost 15 euro per persoon.

Auteur

Redactie