Gretha Leijendekker valt niet in de prijzen

EMMEN

In Utrecht vond recent de verkiezing plaats van de TaalHelden 2016. Deze verkiezing werd voor de derde keer gehouden voor mensen die zich inzetten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en om dit te verminderen. Prinses Laurentien reikte de prijzen uit.

Voor de provincie Drenthe was taalambassadeur Gretha Leijendekker uit de gemeente Emmen genomineerd. Gretha was laaggeletterd en vertelt nu over haar ervaringen in het verleden en wat het haar gebracht heeft om nu wel beter te kunnen lezen en schrijven. Gretha werd, samen met haar taalmaatje Tineke Roona, ontvangen door prinses Laurentien. Er werden prijzen uitgereikt voor drie categorieën: bruggenbouwers, taalondersteuners en taalambassadeurs. Gretha viel niet in de prijzen. In de gemeente Emmen wordt er werk van gemaakt om de taalachterstanden te verminderen. Ongeveer 1 op de 6 inwoners is laaggeletterd. Op initiatief van de gemeente is een kerngroep gevormd, bestaande uit het Drenthe College, Sedna, de Emco en de Bibliotheek met ondersteuning van de Stichting Lezen en Schrijven. Er zijn taalpunten geopend in de bibliotheken van Emmen en Klazienaveen waar iedereen terecht kan met vragen over laaggeletterdheid.

Auteur

Redactie