Sara Schipper: 'Iedereen ziet wat anders'

DALEN

Voor de laatste keer haalde Mariëlle Schipper (42) van Praktijk Rooskleurig in Dalen de benedenverdieping van haar huis leeg om vrijdag het werk van vijftien jonge kunstenaars te exposeren.

Door Mayke Bos Het is de achtste keer dat ze haar hele inboedel verplaatst om plek te bieden aan de ruim honderd kunstwerken van haar leerlingen. Deze kleurrijke creaties werden vervaardigd tijdens de schildercursus die in mei startte. Het is elke keer een hele klus om het woonhuis om te bouwen tot galerie, maar het is het absoluut waard vindt Schipper. Toch is het na vrijdag tijd voor een andere expositielocatie. “De kinderen wilden het zo graag, dus dan doe je het graag voor ze. Toch heb er vertrouwen in dat de kinderen weer met goede ideeën komen voor een nieuwe locatie”, zegt Schipper. Vijftien kleine kunstenaars lopen trots rond om hun familieleden te vertellen over hun creaties. De tienjarige Sara Schipper - dochter van Mariëlle - staat bij de deur om belangstellenden op te vangen. Zelf schilderde ze naar eigen zeggen haar eerste kunstwerk toen ze nog maar anderhalf jaar oud was. Haar Magnum Opus van de afgelopen schildercursus heet ‘De feniks pauw of wat jij ziet’. “Op internet zag ik een plaatje met heel veel kleuren. Ik wist meteen dat ik dat wilde schilderen. Toen ik aan het schilderen was, zei mijn moeder dat het op een feniks leek. Voor mij was het meer een pauw, maar ik hoorde ook kinderen zeggen dat het op een konijn of kat leek. Iedereen ziet wat anders”, vertelt ze trots. Eén van de jongste cursisten is Eva Bekel. Ze is nog maar zes jaar, maar wel al een echte kunstenares. Het thema van de schildercursus was ‘Koekoek’ en dat heeft ze duidelijk verwerkt in haar schilderijen. Enthousiast pakt ze één van haar creaties en houdt deze voor een lamp. “Kijk, in het licht zie je een bloemenkrans, die je zojuist niet kon zien. Dat is wel echt koekoek hè”, zegt ze. De bloemenkrans bevat zelfs een stukje pointillisme. “Dat hebben we gedaan met zo’n stokje voor in je oren”, legt Eva uit.

Kibbelen

Ook maakte ze een voelschilderij met verschillende gouden lagen, een giraffe met een aardbei, een vlinder en haar moeders favoriet ‘Kleur’. “Nu wordt het kibbelen over welk schilderij op papa’s werk of op mama’s werk komt te hangen, maar Kleur komt bij mij”, zegt de moeder van Eva. Schipper vindt het bijzonder dat de piepjonge Eva al beschikt over een heel fijne techniek en dat ze precies weet hoe en wat ze wil schilderen. “Elk kind heeft echter iets bijzonders. Neem Marileen. Zij kan me nooit vertellen wat ze gaat schilderen, maar zodra ze het op papier heeft gezet kan ze me er ineens alles over vertellen”, spreekt Schipper gepassioneerd. Binnenkort gaat ze aan de slag met een iets minder leuk schilderklusje: het sauzen van de muren. Dat doet ze regelmatig, want waar kinderen schilderen wordt er wel eens geknoeid. “Dat hoort er nu eenmaal bij. Soms loop ik even langs de muren met een kauwgumkrabber om het meeste eraf te halen. Ik laat de kinderen namelijk schilderen met echte acrylverf, zodat ze zich echte kunstenaars voelen. Vandaar ook de keuze voor een nieuwe expositieruimte, maar voor nu geniet ik nog even flink van deze avond.”

Auteur

Redactie