Tomi Ristic: ‘Er is zó veel mogelijk’

EMMEN

Analoge websites is het nieuwe project van kunstenaarsduo Frank Arling (23) en Tomi Ristic (23) uit Emmen. Ze opereren onder de naam Dhèvak en zitten vol ambitie en grootse plannen.

Tekst en foto: Mayke Bos Dhèvak bestaat uit Arling en Ristic, die graag projectmatig bezig zijn met kunst en het maken van mooie dingen. Ze hopen dat zich gaandeweg meer mensen aansluiten die hen daarbij helpen. “Ik vergelijk Dhèvak graag met de Yoko Ono Band. Yoko Ono zei: ‘Iedereen is lid van de Yoko Ono Band’. Dat was in de hippietijd, maar het geldt ook voor Dhèvak. Iedereen die mooie dingen wil maken mag meedoen”, vertelt Arling. Voor hun eerste project zijn ze op zoek naar vijf kunstenaars en vijf bedrijven waar ze een website mee en voor mogen maken.

Kunstwerken

Het project analoge websites overbrugt de kloof tussen kunstenaars en programmeurs. “Kunstenaars kunnen hele mooie kunstwerken maken, maar zij kunnen niet programmeren, dus dat besteden ze uit. Ik kan wel programmeren en ik denk dat we met een combinatie van analoge kunst en een digitale website tot hele mooie dingen kunnen komen”, legt Ristic uit. Ristic sprak onlangs met Emmenaar van het Jaar Ingo Leth, die een uitspraak deed die precies de spijker op zijn kop sloeg. “Hij zei: ‘Als je wordt geschilderd door iemand die jou niet kent, dan krijg je een plaatje. Als je wordt geschilderd door iemand die jou wel kent, dan kan diegene je ziel verbeelden’. Dat is exact wat we willen bereiken met onze websites.” Arling en Ristic willen het verhaal van het bedrijf leren kennen en dat vertellen door middel van de website. “Als je naar een webbureau gaat, dan vragen ze je naar de functies van je website. Om zo een website te benaderen is ‘outdated’. Er is tegenwoordig zó veel meer mogelijk dan dat er wordt gebruikt. Dat is toch jammer?”, zegt Ristic.

Uitdagingen

Het kan echter wel zijn dat door de benadering van het kunstenaarsduo de functie van de website ondergeschikt wordt aan het verhaal, wat hun benadering niet voor elk bedrijf geschikt maakt. Ook benadrukt het duo dat het gaat om een experiment, waarvan ook zij de uitkomst niet kunnen voorspellen. Zij zijn daarom op zoek naar mensen of bedrijven in de creatieve sector die niet bang zijn om de uitdaging met ze aan te gaan. “Het kost niets, alleen de onkosten moeten worden vergoed, maar dat is een te verwaarlozen bedrag. Wij willen gewoon graag ons project testen”, zegt Arling. De vijf websites en de analoge kunst die daarvoor wordt gemaakt, willen ze uiteindelijk tentoonstellen als inspiratie voor anderen. “Ik zou er heel blij van worden als mensen erdoor geïnspireerd worden. Als ze op een bepaald moment denken: ‘Goh, kan dat ook zo?’. We staan aan het begin van iets heel nieuws en hopelijk gaan er mensen mee verder”, vertelt Arling. Voor Dhèvak is het project afgerond met de tentoonstelling. Daarna willen ze graag iets doen met reality technologie. “We zitten vol met ideeën.”

Auteur

Redactie