Tim Siekman van FC Emmen zoekt zijn plafond

EMMEN

Met Tim Siekman als onbetwiste basiskracht hield FC Emmen dit seizoen al negen keer de nul. De centrale verdediger noemt zichzelf een laatbloeier, maar weet inmiddels goed wat gevraagd wordt.

Door Jesper Langbroek Dat Siekman (26) zich had verheugd op de hervatting van de competitie werd in de wedstrijd tegen Jong Ajax (0-0) al snel duidelijk. De centrale verdediger gleed vrijdagavond met goed getimede slidings als een sneeuwschuiver over het veld en maakte de jonge talenten van Ajax duidelijk dat er weinig te halen viel in Emmen. Siekman keek uit naar de ontmoeting met Matthijs de Ligt, die bij Jong Ajax op zijn positie speelt. De zeventienjarige verdediger wordt gezien als een van de grootste talenten van Nederland en speelde zelfs al Europees voetbal. De loopbaan van Siekman kwam iets later op gang. Nadat een doorbraak bij Emmen in eerste instantie uitbleef, had hij een uitstapje naar HHC Hardenberg nodig om succesvol terug te keren.

Stabieler

“Daar heb ik veel kunnen spelen en heb ik veel stappen gezet. Sindsdien ben ik elk jaar stabieler geworden”, vertelt Siekman. Met de ervaring van de jaren houdt hij al weer vier seizoenen stand in de Jupiler League. De verdediger is dit seizoen onbetwist onder coach Dick Lukkien en is één van de twee spelers die nog geen minuut miste. De andere is Gersom Klok, met wie hij samenspeelde bij HHC. “Hij was toen nog aanvaller, maar staat nu als rechtsback naast me in de verdediging. Ook hier gaat hij volop in de strijd. Ik heb geen kwaad woord over Gersom”, vertelt Siekman. Het duo is topfit en weet inmiddels wat er gevraagd wordt in de Jupiler League. Ze zorgen er als belangrijke schakels in de defensie voor dat Emmen weinig tegengoals krijgt. Het lage doelsaldo is dus niet te wijten aan de inzet van de verdedigers. Het probleem ligt in de aanval, waar Emmen moeite heeft met scoren.

Ogen open

De komst van een extra aanvaller staat coach Dick Lukkien niet tegen en de scouts houden hun ogen open. Tegen Jong Ajax lukt het de huidige aanvallers ook niet om Matthijs de Ligt te passeren. De jonge verdediger speelt een goede wedstrijd en gaat de boeken in als de jongste aanvoerder ooit in het betaalde voetbal. De Ligt lijkt een andere categorie voetballer dan Siekman, maar daar is niet alles mee gezegd. “Het begint bij talent, maar daarmee ben je er nog niet. Om je top te bereiken heb je meer nodig, maar het is knap dat hij er op zo’n jonge leeftijd al staat. Daar kan ik mijzelf niet mee vergelijken”, aldus Siekman. “Zelf kwam ik laat op gang, maar ik zoek ook naar mijn plafond. Ik kan nog stappen maken, al beginnen de jaren langzaam te tellen.”

Auteur

Redactie