Energiek 2017: méér dan maand sportschool

KLAZIENAVEEN

Volgens de statistieken was gisteren, Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Ga maar na: de feestdagen net achter de rug, de portemonnee leger, goede voornemens alweer mislukt, gecombineerd met het koude, gure weer en dan is het ook nog maandag.

Veel mensen komen tot het besef dat er de komende tijd niet veel leuks te beleven valt. Tel er bij op dat ook de gezondheid nog wel eens te wensen overlaat en inderdaad, een depressie is geboren. Niet toevallig dat juist gisteren Icare, in opdracht van de gemeente Emmen, de aftrap had van Energiek 2017. In het Welzijn- en Gezondheidscentrum De Blokken in Klazienaveen was de eerste bijeenkomst van in totaal drie avonden. Op een vrij toegankelijke gezondheidsmarkt konden belangstellenden zich onder meer de bloeddruk laten meten. Ook zaken als het cholesterolgehalte en de glucosespiegel kregen de aandacht. Vanuit de gemeente Emmen was wethouder Jan Bos aanwezig, hij verzorgde het openingswoord. Pia Elenbaas, projectleider van &GEZOND!, legde uit waarom juist avonden als deze zo nodig zijn. In een tijd waar een gezonde levensstijl steeds meer de standaard begint te worden, blijkt dat in Zuidoost-Drenthe nog veel mensen liever op de bank geplakt blijven. Wietse Veenstra, verpleegkundig specialist hartfalen in het Scheper Ziekenhuis vertelde over de werking van het hart en vaten en hoe je deze in gezonde conditie kunt houden.

Vooruitzicht

Dr. Wijesinha, huisarts in Klazienaveen, vervolgde met een informatief stuk over het metabool-syndroom. Het metabool-syndroom is een benaming voor gezondheidsklachten die nauw verband met elkaar houden. Het syndroom ontstaat door de combinatie van ongezond eten en weinig bewegen. Op vrijwillige basis werden de ongeveer zestig aanwezigen vervolgens in groepjes verdeeld. Fitness-apps werden geïnstalleerd en stappentellers verdeeld. Het doel hiervan was om elkaar te kunnen motiveren en inspireren. De grootste inspiratie is misschien wel het vooruitzicht van een te winnen wellness-weekend. De groep die uiteindelijk de grootste vooruitgang boekt in te meten resultaten, kan zich hier op verheugen. Een gezonde levensstijl is niet zes weken lang niets eten, is niet sporten tot je er bij neervalt. Om vervolgens weer op de bank te belanden. Een gezonde levensstijl is juist het hele jaar door een evenwichtig en weldoordacht leven leiden. Houd stress uit je leven, zoek dingen op die je leuk vindt, eet gevarieerd, beweeg voldoende. Voor wie de eerste avond heeft gemist, kan donderdag 2 maart en donderdag 6 april terecht in Welzijn- en Gezondheidscentrum De Blokken te Klazienaveen. Aanmelden kan via info@wgcdeblokken.nl.

Auteur

Redactie