'Schilder van de Russische ziel' in Bibliotheek Coevorden

COEVORDEN

In Bibliotheek Coevorden geeft Margaret Art op woensdag 18 januari vanaf 19.30 uur een lezing over Ilja Repin (1844-1930), schilder van de Russische ziel. Het is een inleiding bij de tentoonstelling ‘Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900’ in het Drents Museum in Assen. Die expositie is nog te zien tot en met 2 april.

Rond 1870 zet een groep opstandige studenten de Russische kunstwereld op zijn kop. Ze noemen zich ‘de Maatschappij voor Reizende Kunstexposities’, maar krijgen al snel de geuzennaam ’peredvizhniki’ of zwervers. Zij zijn de eerste kunstenaars die hun werk niet alleen in Sint-Petersburg of Moskou laten zien, maar reizende tentoonstellingen door heel Rusland organiseren. Hierdoor bereiken zij meer publiek dan hun voorgangers. Leden van de bibliotheek betalen 3,50 euro voor de lezing. Niet-leden betalen 5 euro. Meer: bel 088-1208310.

Auteur

Redactie