Viertal uit Nieuw-Dordrecht naar Nederlands Team Kampioenschap Poker

NIEUW-DORDRECHT

Maikel Stuiver, Edwin Lubbers, Patrick Lohuis en Marco Mink uit Nieuw-Dordrecht plaatsten zich voor de finale van het Nederlands Team Kampioenschap Poker (NTKP) in Ermelo.

Tekst en foto: Mayke Bos Zaterdag 14 januari neemt ‘Team Dordt’ uit Nieuw-Dordrecht het op tegen de dertig teams die zich eveneens wisten te plaatsen voor de finale. Aan de voorrondes van het NTKP deden tien teams uit de gemeente Emmen mee, maar van deze teams drongen alleen Nieuw-Dordrecht en Klazienaveen door tot de finale. “Bij de regionale voorrondes bij Melody in Barger-Oosterveld werden wij eerste en werd Klazienaveen tweede. In Olstwijhe behaalden we een gedeelde achtste plaats”, vertelt Lubbers (45). Dit was genoeg om zich te plaatsen voor de finale in Ermelo. Vorig jaar vielen ze af in dezelfde voorrondes. “We waren nu dan ook zo blij als een kind”, lacht Lubbers.

Woonplaats

Poker is volgens de mannen een deel geluk en een deel gezond verstand. “Het begint op het moment waarop de deler je de kaarten geeft en dan is het maar net wat je ermee doet”, zegt Lubbers. Lohuis (44) knikt. Volgens hem gaat hem om dertig procent geluk tegenover zeventig procent inzicht. “Zonder geluk win je geen enkel toernooi”, voegt Mink (43) daaraan toe. Stuiver (33) heeft gemerkt dat ervaring heel belangrijk is. “Als je vaker een toernooi speelt, dan speel je ook tegen veel verschillende mensen, die op verschillende niveaus pokeren. Daar kun je een heleboel van leren.” Ruim vijftien jaar geleden organiseerden de mannen al maandelijks een pokertoernooi in hun woonplaats en nog steeds is het hun grootste hobby. Ze mogen graag spelen onder het genot van een biertje, maar tijdens een toernooi zijn ze nuchter omdat ze scherp willen blijven. Op een pokerface hebben ze niet geoefend. “Het is veel belangrijker dat je let op het speelgedrag van je tegenstander. Hun vorige zetten voorspellen de volgende. Daarom drink ik thuis mijn biertje, maar niet als we op een toernooi zijn”, legt Lubbers uit. Het team heeft zelf ervaren dat ieder puntje telt, dus scherp zijn is zaterdag de tactiek voor het team. Het kan namelijk een lange dag worden.

Luske

Het team van professioneel pokeraar Marcel Luske is de meest gevreesde aanstaande zaterdag, maar bang is Team Dordt zeker niet. “Zij zijn net zo afhankelijk van de kaarten die ze krijgen als wij. Daar valt of staat het mee”, zegt Lubbers nuchter. Ook zonnebrillen of andere poespas is niet aan de mannen uit Nieuw-Dordrecht besteed. “Ik draag alleen mijn pet, maar die draag ik ook als ik niet poker. Die gekkigheid met zonnebrillen of koptelefoons is niets voor ons”, zegt Lubbers. Team Dordt heeft er vertrouwen in en denkt liever nog niet aan een eventueel verlies. “Als ik verlies, dan kun je de eerste vijf minuten beter niet tegen me praten”, biecht Mink op. Lohuis schiet in de lach. “De eerste acht uur bedoel je!”

Auteur

Redactie