Eerste Biobased Pop-Up Museum ter wereld in Emmen

EMMEN

Het eerste Biobased Pop-Up Museum ter wereld wordt gerealiseerd in Emmen. Het reizende museum komt er op basis van biobased en circulaire (duurzame en herbruikbare, red.) materialen. Ook de objecten die in het museum getoond worden zijn biologisch afbreekbaar. Het Pop-Up Museum is daarmee uniek in de wereld.

Projectleider Miriam van Weeghel van K&C in Assen: “Het Biobased Pop-Up Museum is het eerste museum in Nederland waar je op een laagdrempelige wijze kennis maakt met de kracht van biobased ontwerpen. Het wordt het eerste pop-up museum dat door een samenwerking tussen studenten, het bedrijfsleven in Noord-Nederland, de chemiesector en ontwerpers tot stand komt. Die samenwerking is opmerkelijk en levert bijzondere ontwerpen op.” Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Hogeschool Windesheim in Zwolle hebben zich al gestort op een aantal biobased vraagstukken van bedrijven. Die vraagstukken zijn zeer divers. Zo werken de studenten aan een ontwerp voor gerecyclede koffiebekers en een wachthuisje voor e-bikers. De prototypes van hun ontwerpen worden op 20 januari getoond aan de opdrachtgevende bedrijven en er wordt een winnaar gekozen die het ontwerp mag doorontwikkelen tot eindproduct.

Duurzame producten

Ook kunstenaars en het publiek krijgen de vraag om duurzame producten voor het museum te bedenken en te ontwikkelen. Vanaf februari kunnen zij een biobased ontwerp inzenden en kans maken op een plek in het museum en de Biobased Bokaal. Alle ontwerpen en producten worden samen in mei getoond in het eerste biobased Pop-Up Museum, dat wordt opgebouwd in CBK Emmen. Het Biobased Pop-Up Museum is mobiel en tijdelijk van aard. Zo wordt het mogelijk om het museum te laten reizen naar verschillende locaties. Het Biobased Pop-Up Museum is vanaf 13 mei tot 2 juli te zien in Emmen en gaat daarna op tournee door Noord-Nederland.

Auteur

Redactie