SC Erica stelt teleur tijdens Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi

ERICA/DEDEMSVAART

De veertigste editie van Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi is er voor SC Erica één om snel te vergeten. De titelverdediger ging met een verjongd team roemloos ten onder in de halve finale.

Door Jesper Langbroek Terwijl de eerste wedstrijd in Dedemsvaart bezig was, verrichtte Robert Torenbosch (31) in opperste concentratie zijn warming-up. Zijn blik was gefocust en zijn tong kwam af en toe uit zijn mond. De aanvaller was deze winter weer één van de dragende krachten van het zaalteam van SC Erica. Torenbosch maakte al negen edities mee en schopte het meer dan eens tot de finaleronde van het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland. Vorig jaar werd de titel veroverd en dus waren de verwachtingen voor dit jaar hooggespannen, maar het zou een lastige klus worden om die waar te maken. De verjongde selectie had aan kwaliteit ingeleverd. De vertrokken spelbepaler Kelvin Jager werd gemist en ook Peter Oost, die nu als begeleider op de bank zat, bleek op de speelvloer moeilijk te vervangen. Torenbosch kon zijn ploeg in de kwartfinale nog bij de hand nemen door een beslissend doelpunt in de slotfase, maar een ronde verder won Erica geen enkel duel en eindigde als laatste in de poule. “Natuurlijk waren vele ogen op ons gericht, maar het is niet zo dat je zomaar even de eindstrijd haalt”, zegt Torenbosch. “Alle ploegen in de halve finale staan daar met een reden: deze teams kunnen goed voetballen. Dat hebben we gemerkt.”

Coaching

Voor Erica werd dit toernooi vooral een editie waarin de jonge spelers ervaring op konden doen. Het nieuwe team kon daarbij rekenen op de coaching van Peter Oost (35). Hij was eerder een belangrijke defensieve kracht op het veld en werd nu een sturende hand vanaf de zijlijn. “Een nieuwe situatie, maar niet minder leuk. Je krijgt de sfeer van de zaal nog meer mee. En bovendien word je niet moe aan de zijkant”, zegt Oost met een knipoog. Hij vindt het jammer maar niet heel gek dat Erica de finale niet heeft gehaald. Er werd een nieuw team gesmeed en een aantal spelers mochten voor het eerst laten zien wat ze konden in de zaal. Dat is volgens Oost altijd even wennen. “Ze hebben wel stappen gemaakt. Daar kunnen we verder mee.” Erica wil niet meer terugkijken naar het verleden, maar verder bouwen aan een nieuw succesvol zaalvoetbalteam. Het zal lastig zijn om spelers zoals de eerder genoemde Jager, die wedstrijden besliste en elke kans op goal schoot, te vervangen. Andere spelers zullen op moeten staan en de kar trekken, zoals Torenbosch dat deze editie deed. Dat het uiteindelijk niet is gegaan zoals gehoopt, besefte hij na afloop maar al te goed. “We hadden niets te zoeken in de finale. Voor Erica is het een toernooi om snel te vergeten.”

Auteur

Redactie