Hans ten Cate: 'Leonard was een bijzondere man, een vriend'

EMMEN

De in november overleden pianodocent Leonard Leutscher is vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen postuum geëerd met het winnen van de Oeuvre Cultuurprijs.

Door Vincent Trechsel De nabestaanden van Leonard Leutscher - zijn partner Pauline Terlouw, zijn zoon Diederik en dochter Winanda - namen de prijs in ontvangst en konden rekenen op een staande ovatie en een langdurig applaus. Op de achtergrond klonk ‘What a wonderful world’, uitgevoerd door het Orion Ensemble - waar Leonard Leutscher voor zijn overlijden deel van uitmaakte. De sterke vioolpartij was tot op de ziel te voelen. Het was een emotioneel moment waarbij menig theaterbezoeker het niet droog hield.

Vriend

“Leonard was een bijzondere man, een vriend”, begon juryvoorzitter Hans ten Cate zijn voordracht. “Hij was pianist, musicus, arrangeur, componist en speelde een niet weg te denken rol in het muziekleven van Zuidoost-Drenthe.” De zaal luisterde aandachtig. “Leonard slaagde er steeds weer in om op bevlogen wijze nieuwe luisteraars te winnen voor zijn muziek”, sloot Ten Cate af. Een kleine glimlach op het gezicht van dochter Winanda verraadde dat zij wist wat de hotelier bedoelde. De familie kreeg de prijs - een cheque ter waarde van duizend euro en een mooi kunstwerk - overhandigd van loco-burgemeester Bouke Arends. Op het moment dat Pauline, Diederik en Winanda het podium verlieten, speelde het Orion ensemble ‘Fly me to the moon’, bekend geworden door de versie van Frank Sinatra. Een week na de bekendmaking van de nominaties voor de Cultuurprijs - ook Adri de Fluiter, Ingo Leth, Stichting Grote Kerk Cultureel en Sis Hoek-Beugeling waren genomineerd - was er nog even sprake of Leonard Leutscher wel genomineerd zou moeten blijven. Op verzoek van de nabestaanden is dat zo gebleven.

Leonard Leutscher

Leonard Leutscher, de culturele motor op het gebied van de klassieke muziek in Emmen, is op 15 november overleden. Leutscher was sinds eind augustus vorig jaar plotseling zeer ernstig ziek. De cursussen van Leonard Leutscher zijn een begrip in Emmen. Honderden cursisten zijn door zijn enthousiaste manier van lesgeven doorgedrongen in de wereld van de klassieke muziek. Zij hebben leren luisteren en hebben componisten, die lang geleden leefden, voor altijd in hun hart gesloten. Tijdens zijn bruisende en humoristische lessen leerden de cursisten over een bepaald muzikaal onderwerp feiten en theorieën, en legde hij verbanden met gebeurtenissen in de levens van de componisten. Hij bracht zijn kennis over met ongekende passie, humor en diepgang. Klassieke muziek werd door zijn aanpak modern, en toegankelijk voor iedereen.Leutscher gaf ruim 35 jaar luistercursussen in Emmen, met meer dan honderd cursisten per jaar. Eerst bij het Centrum voor de Kunsten (CQ) en de afgelopen jaren als zelfstandige via Het Luisterrijk. Aansluitend gaf hij jaarlijks een Componisten Special, die uitmondde in een festivalweek rond een componist. Leonard Leutscher (1951 -2016) studeerde piano en muziektheorie aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Met het Orion Ensemble gaf hij vele concerten. Hij was een bevlogen componist, pianist en muziektheoreticus, maar vooral een tovenaar als het ging om educatie.

Auteur

Redactie