Leonard Leutscher postuum geëerd met Oeuvre Cultuurprijs

EMMEN

De medio november overleden pianodocent Leonard Leutscher is postuum geëerd met het winnen van de Oeuvre Cultuurprijs. Dat is zojuist bekend gemaakt in het Emmer Atlas Theater, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Emmen.

Door Vincent Trechsel De bekendmaking werd gedaan door de Emmer wethouder Bouke Arends. Hij overhandigde de cheque ter waarde van duizend euro aan de nabestaanden van Leutscher. Hans ten Cate, juryvoorzitter van de cultuurprijs, overhandigde hen een mooi kunstwerk. Een week na de bekendmaking van de nominaties voor de Cultuurprijs – ook Adri de Fluiter, Ingo Leth, Stichting Grote Kerk Cultureel en Sis Hoek-Beugeling waren genomineerd – was er nog even sprake of Leutscher wel genomineerd zou moeten blijven. Op verzoek van de nabestaanden is dat zo gebleven. Tijdens en na het uitreikingsmoment werden respectievelijk ‘What a wonderful world’ en ‘Fly me to the moon’ gespeeld.

Leonard Leutscher

Leonard Leutscher, de culturele motor op het gebied van de klassieke muziek in Emmen, is op 15 november overleden. Leutscher was sinds eind augustus vorig jaar plotseling zeer ernstig ziek. De cursussen van Leonard Leutscher zijn een begrip in Emmen. Honderden cursisten zijn door zijn enthousiaste manier van lesgeven doorgedrongen in de wereld van de klassieke muziek. Zij hebben leren luisteren en hebben componisten, die lang geleden leefden, voor altijd in hun hart gesloten. Tijdens zijn bruisende en humoristische lessen leerden de cursisten over een bepaald muzikaal onderwerp feiten en theorieën, en legde hij verbanden met gebeurtenissen in de levens van de componisten. Hij bracht zijn kennis over met ongekende passie, humor en diepgang. Klassieke muziek werd door zijn aanpak modern, en toegankelijk voor iedereen. Leutscher gaf ruim 35 jaar luistercursussen in Emmen, met meer dan honderd cursisten per jaar. Eerst bij het Centrum voor de Kunsten (CQ) en de afgelopen jaren als zelfstandige via Het Luisterrijk. Aansluitend gaf hij jaarlijks een Componisten Special, die uitmondde in een festivalweek rond een componist. Leonard Leutscher (1951 -2016) studeerde piano en muziektheorie aan Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Met het Orion Ensemble gaf hij vele concerten. Hij was een bevlogen componist, pianist en muziektheoreticus, maar vooral een tovenaar als het ging om educatie.

Auteur

Redactie