Geert Velzing: 'Sommigen hadden niet eens een koffer'

KLAZIENAVEEN

In Klazienaveen staat op 10 januari een informatieavond op het programma. Domesta, Lefier en Vluchtelingenwerk informeren dorpsgenoten tijdens deze avond over statushouders in Klazienaveen.

Door Mayke Bos Het zijn er nog niet veel, maar toch zijn er onlangs al enkele gezinnen uit Eritrea en Syrië ondergebracht in huurwoningen in Klazienaveen. Het gaat om statushouders, die naar Nederland zijn gevlucht omdat het in hun land van herkomst niet meer veilig voor ze was. Geert Velzing (69) uit Klazienaveen zet zich in als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk. Hij heeft schrijnende gevallen van vluchtelingen voorbij zien komen toen hij hen opving op het station in Emmen. “We stonden daar met voedsel en kleding. Dat was hard nodig, want sommige mensen droegen nauwelijks schoenen”, vertelt hij. Inmiddels houdt Velzing zich ook bezig met de volgende stap: integratie en inburgering. Daarom wordt op 10 januari een informatieavond gehouden in het dienstengebouw aan het Van Echtenskanaal. “Er wonen hier nu enkele statushouders en wellicht worden dat er meer. Nu willen we kijken of er vrijwilligers zijn die deze statushouders maatschappelijk willen en kunnen begeleiden. Richting een buurtvereniging of een sportclub of misschien kunnen ze hen ondersteunen in de taal”, legt Velzing uit.

Onderdeel van

Naast het werven van vrijwilligers willen ze ook begrip kweken door vragen te beantwoorden. “De statushouders die hier komen wonen, worden namelijk onderdeel van Klazienaveen.” Rust creëren en de nieuwe statushouders wegwijs maken: dat is het doel van de informatiebijeenkomst op 10 januari. “Natuurlijk komen er vragen van ongeruste dorpsgenoten. Juist daarom willen we statushouders zo snel mogelijk wegwijs maken in de Nederlandse gebruiken en regelgeving zodat er geen gekke dingen gebeuren omdat mensen aan hun lot over worden gelaten”, zegt Velzing. Er is volgens hem geen sprake van een bedreiging voor zijn dorpsgenoten, want hij heeft deze mensen met eigen ogen zien arriveren. “Ze hebben alles achter moeten laten. Sjoerd Kuyper schreef daar een mooi gedicht over: ‘Mensen met koffers’. Sommigen van hen hadden echter niet eens een koffer.” Het vluchtelingenleed heeft Velzing diep geraakt en er hangt zelfs een poster met het gedicht in zijn huis. Vluchtelingen die hier terecht zijn gekomen spreken de Nederlandse taal en cultuur niet, ze kennen vrijwel niemand en zijn vaak getraumatiseerd. Van vrijwilligers wordt onder meer verwacht dat zij als maatschappelijk begeleiders de statushouders coachen in zelfredzaamheid. Ze kunnen hen bijvoorbeeld wegwijs maken in hun nieuwe omgeving of het contact met dorpsgenoten bevorderen. Ook kunnen ze hen helpen met het invullen van formulieren of wijzen op sociale voorzieningen. “Maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om langs te komen op de informatieavond”, zegt Velzing. De informatieavond op dinsdag 10 januari start om 19.30 uur in het dienstengebouw aan het Van Echtenskanaal NZ 161 in Klazienaveen.

Auteur

Redactie