Anouk Mug: 'We vonden het tijd voor iets nieuws'

OOSTERHESSELEN

Het Top 2000 Café in Hilversum beleefde vrijdag een bezoekersrecord, maar ook in dorpshuis de Hesselerhof in Oosterhesselen zat het vrijdagavond stampvol met muziekliefhebbers. Het fanfareorkest van muziekvereniging Excelsior uit Oosterhesselen toverde het dorpshuis voor de gelegenheid om tot een eigen Top 2000 Café. De muzikanten gaven een bijzonder concert, waarbij ze populaire nummers uit de Top 2000 lieten horen. Het publiek kon vooraf stemmen op favoriete nummers.

Door Mayke Bos “We hadden gehoopt op honderd stemmen, maar daar gingen we ruim overheen”, vertelt een enthousiaste Anouk Mug (21) uit Oosterhesselen. Zij speelt al ruim twaalf jaar bugel bij Excelsior. Het idee voor een Top 2000 Café ontstond toen ze een alternatief zochten voor het jaarlijkse kerst- of nieuwjaarsconcert. “Dat deden we al jaren en we vonden het tijd voor iets nieuws!” Zelf zat ze niet aan de radio gekluisterd om niets te missen van de Top 2000, maar ze zette hem af en toe wel graag even aan. “Ik vind Marco Borsato altijd wel leuk, maar ook Deep Purple. Van alles wat dus. De meezingers en bekendste nummers vind ik het leukst om te luisteren, maar om te spelen vind ik Elvis Presley het leukst. Eigenlijk spelen we de leukste nummers allemaal vanavond!” De avond wordt geopend met een medley van de Beatles, om daarna over te gaan op de meezingers van Marco Borsato. Voorzichtig wordt er hier en daar meegeklapt of gezongen, maar gedurende de avond begint het steeds meer op een echt café te lijken. Er komen onder meer klassiekers van Tina Turner, Eric Clapton en Coldplay voorbij. Ook wordt er met ‘Hallelujah’ nog een ode gebracht aan Leonard Cohen, die in 2016 overleed.

Saxofoon

Bianca Stormer (50) uit Oosterhesselen speelt net als Mug ruim twaalf jaar bij Excelsior. Ze speelt saxofoon en geniet ontzettend van het repertoire dat de leden deze avond spelen. “Uiteraard luister ik naar de Top 2000 op de radio. Vooral Deep Purple vind ik heel erg mooi”, zegt ze glunderend. Voor het Top 2000 Café hebben ze niet veel nieuwe nummers hoeven leren, omdat de meeste uit het archief komen. “Sommige nummers zijn wel moeilijker om te spelen, zoals de medley van Elvis Presley en Deep Purple”, zegt de saxofonist. Drie maanden hebben ze geoefend op vijftien nummers, waarvan er tien zijn uitgekozen door het publiek. Toch durft ze wel te zeggen dat alle nummers er goed in zitten bij het fanfareorkest. “Ja hoor, zeker weten!” Of er volgend jaar weer een Top 2000 Café georganiseerd wordt, hangt volgens de dames af van het enthousiasme van het publiek. “Het aantal stemmen was veelbelovend, dus hopelijk komen al die mensen ook echt langs vanavond”, zegt Mug voor aanvang. Stormer knikt. Het is immers nog even afwachten hoe het publiek zal reageren. “Maar als het aan mij ligt wel”, zegt ze resoluut. Met het enthousiasme van het publiek bleek het even later wel goed te zitten, dus wie het gemist heeft kan zijn of haar hart wellicht volgend jaar ophalen in Oosterhesselen.

Auteur

Redactie